Alegeri în Republica Moldova. Are loc al doilea tur al alegerilor locale generale, pentru desemnarea primarilor din aproape 400 de localităţi

Secţiile de vot s-au deschis la 07.00 în Republica Moldova, unde astăzi are loc al doilea tur al alegerilor locale generale, după ce nici unul dintre candidaţii la funcţia de primar în 384 de localităţi nu a reuşit să întrunească condiţiile necesare pentru a fi declarat învingător în primul tur la 20 octombrie, informează portalul Oficial.md. Miza cea mare e Primăria Chişinău, unde candidează Andrei Năstase, reprezentantul blocului politic ACUM şi socialistul Ion Ceban.

03 Noiembrie 2019, 11:15 (actualizat 03 Noiembrie 2019, 21:14) |
$article.media.images[0].description
Secție de votare"

ACTUALIZARE Până la ora 18.00, la urne au mers aproximativ o treime din cetățenii cu drept de vot, prezența fiind mai mare cu câteva procente față de primul tur de scrutin. Miza acestor alegeri este primăria capitalei Chișinău, unde candidează pro-europeanul Andrei Năstase, reprezentantul blocului politic ACUM și socialistul pro-rus Ion Ceban. Toate estimările arată că funcția de primar al Chișinăului va fi câștigată la o diferență foarte mică de voturi. Urnele se închid la ora 21.00, când se vor afla și primele rezultate ale unui exit-poll realizat în Chișinău. Primele rezultate parțiale oficiale se anunță după ora 22.00.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a menţionat că toţi alegătorii care se vor prezenta la secţiile de vot vor găsi în buletine numele a doi candidaţi la funcţia de primar, cei care în urmă cu două săptămâni au acumulat cel mai mare număr de sufragii. "În al doilea tur de scrutin se consideră primar ales candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care vor participa la alegeri. Pentru suplinirea celor 384 de mandate primar astăzi candidează 768 persoane", a declarat preşedintele Comisiei electorale într-o conferinţă de presă, la Chişinău.

Potrivit acestuia, au fost amenajate 1.042 secţii de votare. În listele electorale sunt înscrişi peste 1,6 milioane cetăţeni cu drept de vot, dintre care 630.000 sunt arondaţi secţiilor din municipiul Chişinău.

În prezent, votul decurge în mod normal, a declarat Dorin Cimil, explicând că la deschiderea secţiilor de vot s-au întregistrat doua incidente la două secţii din Chişinău. În primul caz a fost o pană de curent electric, iar în al doilea a existat o dificultate în deschiderea seifului unde se păstrau calculatoarele pentru operatori.

În municipiul Chişinău, în turul al doilea au intrat candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului ACUM, Andrei Năstase. În primul tur, candidatul stângii, Ion Ceban, a avut 40,16%, în timp ce pro-europeanul de dreapta Andrei Năstase a obţinut 31,09% din voturi.

Secţiile de votare se vor închide la ora 21:00, iar rezultatele preliminare vor fi prezentate la ora 22.00, conform Oficial.md.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI