ALEGERI ÎN GERMANIA Social-democrații au ieșit pe primul loc. Urmează negocieri grele pentru noua coaliție

În Germania rezultatele parțiale arată un avans al social democraților față de conservatori. Candidatul SPD își revendică victoria și declară că va trimite partidul lui Angela Merkel în Opoziție. O corespondență de Alina Kuhnel, jurnalist la DW.

27 Septembrie 2021, 12:32 (actualizat 27 Septembrie 2021, 21:11) |

Candidatul social democraților, Olaf Scholz, este hotărât să îi trimită pe conservatorii lui Merkel, foștii parteneri de guvernare, în Opoziție. El susține că poate ajunge la un numitor comun cu verzii și liber democrații, astfel încât să creeze o coaliție stabilă.

OLAF SCHOLZ, candidatul SPD: Este clar pentru noi că am primit un mandat pentru a forma un guvern compus din trei partide care au câştigat alegerile: SPD, care are cele mai multe voturi, Verzii şi liberal democraţii. Vom încerca să ne înţelegem.

În tabăra conservatorilor speranța nu e pierdută, chiar dacă toată lumea recunoaște că CDU are un scor mai mică față de alegerile trecute.

ARMIN LASCHET, liderul CDU: Este clar că va deveni cancelar cel care reuşeşte să formeze o majoritate în parlament. Asta spune Constituţia încă de la fondarea Republicii Federale Germane. Cancelarul trebuie să netezească asperităţile şi să dezvolte un proiect comun pentru următorii 4 ani.

Parlamentul german are 737 locuri, deci pentru o guvernare stabilă ar fi nevoie de o majoritate de 368. Și social democrații și conservatorii o pot obține printr-o alianță cu Verzii și liber democrații. De altfel, aceștia din urmă au și anunțat prin liderul lor că sunt dispuși să poarte negocieri cu ambele partide mari.

“Cred că acum va depinde de cine cu cine se va alia. Olaf Scholz nu a fost preferatul meu. Nu cred că e o alternativă, pentru că e prea birocrat”.

„Să vedem ce se întâmplă şi cine va forma coaliţia de guvernământ. Această e întrebarea. Sper ca negocierile să fie transparente şi să ajungă la un rezultat bun”.

După alegerile din 2017, negocierile pentru formarea unei coaliții au durat aproape 6 luni, cele mai lungi din istoria Germaniei care a rămas cu un guvern interimar în toată această perioadă. Liber democrații au fost primii care au părăsit masa tratativelor, urmați la o lună de Verzi.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu se anunță negocieri ușoare pentru formarea viitoarei cancelarii chiar dacă atât candidatul conservator cât și cel social-democrat au declarat deja că vor să termine aceste discuții până la Crăciun.

Pragmatism, încredere şi unitate, asta vom continua să arătăm în viitorul apropiat. Numai asta contează. Şi sunt sigur că cetăţenii vor fi mulţumiţi atunci când s-au hotărât să voteze SDP, a precizat Olaf Scholz, candidatul SPD.


Toate opțiunile sunt deschise


Rezultatele parțiale indică un avans al social-democraților de 10 locuri în Parlament, dar numărătoarea încă nu s-a terminat. Bundestagul german


Cu cifrele de la această ora cele două formațiuni ar avea împreună 402 mandate și oricum n-ar fi prima oară când SPD și CDU guvernează împreună. S-a întâmplat în timpul erei Merkel de două ori. Dar nu poate fi exclusă nici o coaliție din care CDU să lipsească, în schimb să se alăture ecologiștii și liber-democrații.


Partidele din Marea Coaliţie nu au câştigat mare lucru faţă de alegerile trecute. Iată de ce continuarea situaţiei de acum nu mai e posibilă în Germania. A venit timpul pentru un nou început
, a spus Hristian Lindner, liderul liber-democraţilor.

Negocierile nu vor fi ușoare

Germanii așteaptă deocamdată rezultatele numărătorii finale chiar dacă știu că negocierile vor fi de lungă durată.

După alegerile din 2017, negocierile pentru formarea unei coaliții au durat aproape 6 luni, cele mai lungi din istoria Germaniei care a rămas cu un guvern interimar în toată această perioadă. Liber democrații au fost primii care au părăsit masa tratativelor, urmați la o lună de verzi.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI