CORESPONDENȚĂ DE MIHAELA ANTOCHE

Alegeri în Franța: Eșec pentru Emmanuel Macron și Marine Le Pen

Turul al doilea al alegerilor departamentale şi regionale din Franţa nu a schimbat prea mult rezultatele înregistrate în primul tur. Absenteismul s-a apropiat de 66%, iar dreapta franceză şi-a consolidat poziția în 7 regiuni. Marii perdanţi sunt extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen şi formaţiunea politică a preşedintelui Emmanuel Macron - "Republica în Mişcare".

28 Iunie 2021, 13:46 (actualizat 28 Iunie 2021, 15:50) |
$article.media.images[0].description
Alegeri în Franța"

Francezii nu s-au grăbit să ajungă la urne nici pentru cel de-al doilea tur al regionalelor și departamentalelor. Procentul mare al absenților este un avertisment pentru întreaga clasă politică franceză. Aproape doi alegători din trei nu au votat, adică 65,42%.
Cele mai bune rezultate le-au obținut președinții regiunilor care erau deja în funcții. 7 regiuni revin dreptei franceze, iar 5 - socialiștilor și aliaților. Corsica rămâne, după rezultatele de ieri, cu un președinte autonomist.

În ciuda sondajelor de opinie care dădeau partidul lui Marine Le Pen, de extremă dreapta, «Adunarea Națională», fostul Front Național, câștigător în regiunea PACA - Provence - Alpe - Côte d'Azur, rezultatele au fost defavorabile. Extrema dreaptă nu a câștigat nicio regiune.

Pe lista pierzătorilor se înscrie și formațiunea politică a președintelui Emmanuel Macron - «Republica în Mișcare» care nu a reușit să obțină nicio regiune, un partid fără o bună reprezentare în teritoriu.

Cu aproximativ 10 luni înaintea scrutinului prezidențial, alegerile departamentale și regionale pot sta la baza unei analize. Tinerii nu au ieșit la vot, iar dreapta pare a-și reconfigura ambițiile prezidențiale, socialiștii și aliații rămân pe poziții, iar extrema dreaptă și partidul președintelui Emmanuel Macron au nevoie de o strategie electorală.

Pentru Televiziunea Română, Mihaela Antoche.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI