Alegeri în Diaspora. Prezență mare la vot în Italia, Spania, Republica Moldova, Germania și Marea Britanie

7 decembrie 2020, 12:40

Românii cu domiciliul sau reşedința în străinătate au avut la dispoziție 2 zile pentru procesul electoral și 748 de secții.

Prezența a fost modestă, cu un ritm mai susținut în a doua zi, în Italia, Spania, Republica Moldova, Germania și Marea Britanie.

Prin corespondență au votat 21.329 de persoane. În Italia, unde oficial trăiesc peste 1.200.000 de români, au venit la secții și persoanele care , inițial, s-au înscris să voteze prin corespondență, dar ale căror voturi nu au ajuns la timp în țară.

În Franța, fiecare secție de votare a organizat circuite separate de intrare și ieșire, iar dezinfectarea cabinelor de vot și a ștampilelor s-a făcut frecvent. Deplasarea s-a făcut doar pe bază de declarație, emisă de autoritățile franceze.

În Germania, autoritățile au verificat dacă măsurile antiCovid sunt respectate în secții.

Pentru a putea vota românii din diaspora au avut nevoie în afara actualui de identitate de un document care să ateste rezidența în străinătate. Cei care s-au aflat în această perioadă, de Sărbători, la rude sau prieteni nu au putut vota.

Românii din Londra s-au mobilizat la vot. Pe parcursul procesului, ambasada României în Regatul Unit a făcut apel ca zona Stratford să fie evitată și să se voteze la secțiile alternative pentru evitarea sancțiunilor din partea autorităților britanice.

Românii din străinătate au votat cu gândul la cei de acasă.

Românii din diaspora au ales 6 parlamentari, care îi vor reprezenta în noul legislativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite