Alegeri în Catalonia: Secesioniștii ar putea forma o nouă majoritate parlamentară

22 decembrie 2017, 08:57

Rezultatele alegerilor regionale din Catalonia nu au schimbat scena politică dominată în continuare de partidele secesioniste. Învingătorul scrutinului este partidul Ciudadanos care a ajuns la un scor fără precedent în istoria unei formațiuni unioniste cu 37 de mandate.

”Majoritatea societățîi catalane este în favoarea uniunii cu Spania și partidele separatiste nu mai pot să vorbeascã de acum înainte în numele tututor catalanilor”, a spus Ines Arrimaddas, liderul formațiunii Arrimadas.

Cu toate că a primit mai multe voturi decât partidele separatiste, tabăra proSpania din Catalonia nu are suficiente mandate într-un parlament cu 135 de deputați. Cu sprijinul unei coaliții secesioniste formate din 70 de parlamentari, noul președintele al regiunii spaniole ar putea fi tot Carles Puigdemont, care se află la Bruxelles unde se ascunde de justiția spaniolă.

”Rezultatele arătă că există o majoritate separatistă. Rezultatele arătă că există o majoritate republicană. Separațișții și republicanii au câștigat alegerile catalane. Am câștigat!”, a spus Marta Rovira, liderul Stângii Republicane Catalane.

Conflictul dintre partidele separatiste și administrația centrală afectează economia unei regiuni care are o contribuție substanțială la bugetul național. Peste 3000 de firme au părăsit regiunea după declararea independenței, iar turișții încep să evite Catalonia.

Chiar dacă partidele unioniste au recuperat multe mandate parlamentare, alegerile de aici din Catalonia nu au adus victoria pentru niciunul dintre ele. Urmează negocieri politice dure pentru formarea unei alianțe de guvernare care va trebui să opreascã exodul firmelor din Catalonia și să redea încrederea investitorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite