Alegeri în Bulgaria: Rezultatele oficiale după numărarea a 94% din voturi

27 martie 2017, 08:33

Socialiștii, care au obținut 27% din voturi (79 de mandate), și-au crescut de peste două ori numărul parlamentarilor, însă nu au reușit să îi înlăture de la putere pe conservatori, care domină scena politică din 2009.

„PSB s-a prezentat ca partid care aduce schimbarea, însă a exagerat prezentându-se ca o alternativă la statu-quo în politica externă” și promițând o apropiere de Rusia, afirmă politologul Ognian Mintcev. „Au stârnit teamă”, spune un alt politolog, Andrei Raitcev.

Acum Borisov trebui să obțină o majoritate pentru a guverna, în contextul în care cel de-al doilea mandat al său, pe care l-a scurtat printr-o demisie la sfârșitul lui 2016 în urma înfrângerii suferite la prezidențiale de candidatul susținut de el, a fost marcat de dezacorduri din cadrul coaliției.

Viitorul guvern riscă de asemenea să fie instabil, potrivit lui Mintcev. Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare sunt inevitabile în sistemul proporțional de vot din Bulgaria.

Observatorii spun însă că Borisov nu a obținut un vot de adeziune, dar că „persoane care nu sunt mulțumite de politica GERB l-au susținut pentru a nu-i vedea pe socialiști ajunși la putere”.

„Borisov a avut ideea de a oferit garanții de calm și de a adopta rolul de unificator și de conciliator”, afirmă politologul Haralan Alexandrov.

Borisov, un fost bodyguard devenit șef de poliție, a profitat de temerile populației în legătură cu o situație internațională percepută ca instabilă, din cauza crizei migranților și a tensiunilor cu Turcia vecină.

„Niciodată situația din Balcani nu a fost atât de tensionată. GERB trebuie să câștige alegerile pentru ca Bulgaria să rămână o insulă de stabilitate”, a spus el în campanie.

Socialiștii, moștenitorii comuniștilor de dinainte de căderea Cortinei de Fier, au sperat să profite de elanul dat de victoria la prezidențiale, la sfârșitul lui 2016, a candidatului lor, un fost șef al forțelor armate aeriene, Rumen Radev. La fel ca șeful statului, președinta PSB, Kornelia Ninova, este în favoarea ridicării sancțiunilor impuse Rusiei de către UE.

Promițând de asemenea legături ‘pragmatice’ cu Moscova, Borisov este în favoarea unei alinieri fidele pozițiilor UE și NATO.

Pe a treia poziția (cu 9,1% din voturi și 27 de mandate) s-a plasat coaliția naționalistă ‘Patrioții Uniți’, ostilă imigranților, musulmanilor și romilor. Coaliția ar urma să devină un partener inevitabil pentru Borisov. Naționaliștii au susținut fostul guvern al lui Borisov, dar nu au făcut parte din guvernare.

Un partid populist, Volia (4,11% și 12 mandate), este un potențial partener de guvernare, dacă la finalul numărării voturilor se va menține deasupra pragului electoral de 4% pentru intrarea în parlament.

Borisov nu vrea să se alieze cu MDL, partid istoric al minorității musulmane — în principal turcă — din Bulgaria, care se află aproape la egalitate cu naționaliștii (8,9%, 26 de mandate). Totuși, Borisov nu exclude un sprijin parlamentar ocazional din partea MDL (liberal), care are însă o reputație proastă din cauza implicării anumitor deputați ai săi în cazuri de corupție.

MDL s-a exprimat împotriva politicilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce un nou partid, DOST, este susținut de Ankara. DOST a obținut 3% din voturi, insuficiente pentru a intra în parlament, însă sunt așteptate în continuare rezultatele votului din Turcia al persoanelor care au și cetățenie bulgară.

Sprijinul Turciei pentru DOST în timpul campaniei a atras acuzații de ingerință din partea autorităților bulgare și a dus la tensiuni între cele două țări.

GERB este partidul de centru dreapta al fostului premier Boiko Borisov, care a demisionat în noiembrie anul trecut.

Partidul Socialist Bulgar (PSB) l-a impus ca președinte al Bulgariei, la alegerile de anul trecut, pe Rumen Radev, ceea ce l-a determinat pe Borisov să demisioneze. PSB și-a recunoscut înfrângerea duminică seara, la scurt timp după anunțarea cifrelor de la exit poll-uri.

Despre partidele mici care vor avea probabil locuri în viitorul legislativ, Reuters menționează că Patrioții Uniți este o alianță naționalistă, MRF este partidul etnicilor turci, iar Voința este o formațiune populistă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite