Alegeri cruciale în SUA, la jumătatea mandatului. Republicanii pot obține majoritatea în Senat. Trump: Este un scrutin care poate salva țara. Biden: Democrația noastră este în pericol, acum este momentul să o apărăm

Vot important pentru americani: azi au loc alegerile parţiale, iar oamenii vor avea în faţă buletine de vot cu candidaţii pentru Congres, pentru funcţiile de guvernator, procuror districtual sau reprezentanţi în diverse consilii publice. Democrații președintelui Joe Biden ar putea pierde puterea. Alegerile de la jumătatea mandatului sunt considerate un test pentru președintele în funcție. Corespondență din SUA de la Ramona Avramescu.

08 Noiembrie 2022, 07:24 (actualizat 08 Noiembrie 2022, 10:52) Știrile TVR |

Alegerile de la mijlocul mandatului în Statele Unite (midterm elections) sunt alegeri generale care au loc la jumătatea mandatului de patru ani al unui preşedinte. Au loc în mod tradiţional în prima zi de marţi după prima zi de luni din noiembrie.  În urma acestor alegeri se reînnoiesc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA, şi o treime din cele 100 de locuri din Senatul Statelor Unite (35).

Alegătorii votează și  pentru 39 de funcţii de guvernatori. Au loc, de asemenea, şi scrutine locale şi la nivelul fiecărui stat.

Aceste alegeri reprezintă un test esențial pentru președintele Joe Biden și administrația sa la jumătatea mandatului. Este însă un test și pentru popularitatea pe care fostul președinte, Donald Trump, o mai are în rândul americanilor.

Donald Trump a declarat în timpul unui miting de campanie în Ohio că aceste alegeri pot salva țara și a anunțat că va face "un anunţ foarte important marţi, 15 noiembrie, la Mar-a-Lago", reşedinţa sa din statul Florida, în timp ce actualul locatar de la Casa Albă, Joe Biden, a făcut apel la apărarea democrației care, în opinia sa, este în pericol în acest moment.

 

Republicanii, aproape de o victorie în alegeri

Cea mai strânsă luptă este la Senat. Republicanii au nevoie să întoarcă votul într-un singur stat controlat în acest moment de democrați și obțin majoritatea în Senat. În condițiile în care alegerile au loc pe un fond de nemulțumire a populației - sondajele arată că mai mult de jumătate dintre americani consideră că țara merge într-o direcție greșită, după doi ani de pandemie și cu o rată record a inflației - sunt foarte puțini cei care se îndoiesc de o victorie a republicanilor în aceste alegeri.

Întrebarea, în rândul majorității comentatorilor politici nu este dacă vom asista la o victorie a republicanilor, ci cât de mare va fi valul acestei victorii.

Democrații au mizat pe starea de nemulțumire provocată după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia istorică Roe v. Wade, care garanta la nivel federal dreptul la avort. Sondajele recente arată că după nemulțumirea stârnită la acel moment, în urmă cu câteva luni, preocupările americanilor sunt, în acest moment, starea economiei, accesul la educație și sănătate, combaterea infracționalității. Războiul, politica de securitate, relația cu Ucraina și cu NATO - teme care ne preocupă foarte mult pe noi, în Europa, au lipsit aproape cu desăvârșire din această campanie.

Cum se aleg membrii Senatului și ai Camerei Reprezentanților

Statele sunt reprezentate în Camera Reprezentanţilor proporţional cu populaţia lor și fiecare stat are cel puţin un loc. În prezent, există 435 de reprezentanţi cu drept de vot. Mai sunt cinci delegaţi şi un comisar rezident, care au calitatea de membri fără drept de vot în cadrul Camerei, deşi pot vota în cadrul comisiilor. Reprezentanţii din Congresul SUA trebuie să aibă vârsta de 25 de ani şi să fie cetăţeni americani de cel puţin 7 ani. Reprezentanţii au mandate de 2 ani.

Constituţia prevede că Senatul este compus din doi senatori din fiecare stat (prin urmare, Senatul are în prezent 100 de membri), iar un senator trebuie să aibă cel puţin 30 de ani, să fie cetăţean al Statelor Unite de 9 ani şi, în momentul alegerii, să fie rezident al statului din care este ales. Mandatul unui senator este de şase ani, iar mandatele a o treime dintre senatori sunt reînnoite o dată la doi ani.

Alegerile de la jumătatea mandatului generează de obicei o prezenţă la vot mai scăzută decât la alegerile prezidenţiale.

CITIȚI ȘI:

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI