Alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte, validată într-o ședinţă solemnă la CCR. "Voi veghea în continuare la respectarea Constituției și voi susține statul de drept". Depunerea jurământului, pe 21 decembrie

Într-o ceremonie scurtă și sobră, președintele Curții Constituționale a dat citire hotărârii prin care Klaus Iohannis e validat în prima funcție în stat, pentru un mandat de 5 ani. "Voi acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor", a promis șeful statului.

28 Noiembrie 2019, 16:01 (actualizat 28 Noiembrie 2019, 21:39) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, validat președinte
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

La ceremonia de la Curtea Constituțională au fost prezenți premierul, câțiva miniștri, parlamentari liberali și consilieri.

Klaus Iohannis a primit de la președintele CCR hotărârea prin care este declarat câștigător al alegerilor prezidențiale.

Iohannis a declarat că, dacă în primul mandat s-a opus celor care amenințau democrația, în cel de-al doilea va continua să fie un apărător al statului de drept.

Pe 21 decembrie, Klaus Iohannis va depune jurământul în fața Parlamentului și își va începe oficial cel de-al doilea mandat de președinte al României.

_____________________________

Hotărârea CCR a fost citită de preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, într-o şedinţă solemnă.

Votul pe care mi l-au acordat românii reprezintă o onoare deosebită și o mare responsabilitate. Primul meu mandat de președinte a fost unul plin de provocări. Timp de cinci ani am rămas permanent conectat la problemele societății si m-am opus tendințelor regresive, pe care le-am considerat un real pericol pentru democratie, a declarat președintele Iohannis, la finalul ceremoniei.

Voi acționa pentru o mai bună funcționare a instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor. Voi continua să fiu un apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor. Voi veghea în continuare la respectarea Constituției și voi susține statul de drept, a mai spus Iohannis.

„În virtutea rolului constituțional al Președintelui României, voi acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor. Voi continua să fiu un apărător ferm al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, al valorilor supreme consacrate în Constituție, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din Decembrie 1989, apărate cu jertfă de sânge în urmă cu 30 de ani. Voi veghea în continuare la respectarea Constituției și voi susține și în viitor, cu toată hotărârea, valorile statului de drept și parcursul european al României. Acestea sunt nu doar principiile care mi-au călăuzit întotdeauna acțiunile și deciziile, dar și direcția în care, nu o dată, ci de trei ori în acest an - la alegerile europarlamentare, cu ocazia referendumului pentru justiție și la alegerile prezidențiale - românii au arătat că vor să meargă țara noastră. Drumul ales de români este unul cu un singur sens, la care, prin activitatea lor, trebuie să se alinieze toate autoritățile statului”, a arătat președintele Klaus Iohannis.

La ședința solemnă au participat premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului, parlamentari PNL, consilieri prezidenţiali şi de stat, reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi ai Biroului Electoral Central.

Evenimentul s-a desfăşurat la Sala de şedinţe publice a Curţii Constituţionale.

Biroul Electoral Central a anunțat azi rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale. Astfel, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obţinut, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, 66,09% din numărul de voturi valabil exprimate, adică 6.509.135 de  voturi, iar reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 33,91%, mai exact 3.339.922 de voturi. Autoritatea precizează că sunt 9.849.057 de voturi valabile exprimate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI