Aleșii europeni cer la Strasbourg, în sesiune plenară, sancționarea Ungariei pentru derapajele de la valorile europene

11 septembrie 2018, 20:48

Cererea activării articolului 7 la adresa Ungariei, în urma unui raport al Parlamentului European este o premieră, după ce Comisia Europeană a declanșat o procedură similară împotriva Poloniei.

Principalele capete de acuzare la adresa guvernului de la Budapesta, cuprinse în raportul deputatei olandeze Judith Sargentini, reprezentant al verzilor, sunt nerespectarea libertății presei, suprimarea drepturilor societăți civile, atacul asupra Universității Central Europene, și politica dură anti-imigrație ilegală.

Prezent în plenul de la Strasbourg, premierul ungar a respins toate acuzațiile.

Orban a fost acuzat de socialiștii europeni că este conducătorul celui mai corupt guvern din UE, iar liderul popularilor europeni, familia politică a lui Viktor Orban, Manfred Weber, a făcut apel la compromis și a invocat pericolele care pândesc proiectul european, amintind printre acestea violențele de la București.

Am avut demonstraţii de masă în această vară nu la Budapesta, ci la Bucureşti. Această violenţă stradală. Preşedintele (României – n.r.) a trebuit să intervină în aceste demonstraţii şi să le ceară profesioniştilor să fie puţin mai atenţi„, a spus Weber în cadrul intervenţiei sale, care a avut loc imediat după cea a premierului ungar Viktor Orban.

Cum era de așteptat, Viktor Orban și-a găsit aliat în artizanul Brexitului, Nigel Farage, care l-a invitat să alăture Ungaria Marii Britanii în demersul de a părăsi Uniunea Europeană.

Liderul liberalilor Europeni, Guy Verhofstadt, a făcut apel la populari să nu îl menajeze pe Orban și să voteze pentru activarea articolului 7 la adresa Ungariei, pentru a evita răspândirea curentului antieuropean în UE.

Votul va avea mâine și este nevoie de 376 de europarlamentari pentru ca propunerea să treacă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite