Alcoolul, drogurile și violența, probleme întâlnite în licee. Acțiuni de prevenție la Liceul Miguel de Cervantes din București

18 mai 2023, 17:55

Ștefania este elevă în clasa a VIII-a la Liceul Cervantes. Zilnic vede în jurul ei tineri care se luptă cu dependenţa de droguri. Violenţa şi consumul de alcool sunt alte probleme cu care se confruntă tot mai mulţi dolescenti.

Ștefania, elevă: E plin de pericole oriunde mergi și e dificil pentru că vrei să te împrietenești cu cineva și nu știi dacă acea persoană fumează, se droghează și că poate să te afecteze și pe ține pentru că încearcă să te influențeze.

Sunt multe întrebări fără răspuns pentru aceşti tineri. În cadrul acţiunii de prevenire a consumului de stupefiante, demarat de Agenţia Naţională Antidrog, au primit informaţii concrete.

Daniela Georgescu, psiholog, Agenţia Naţională Antidrog: Canabisul modifică funcțiile cognitive, până la 21 de ani de creierul e în dezvoltare și orice afectare poate duce la modificări cronice, uneori ireversibile.

Din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de lumea drogurilor. Pentru cei care vor să se oprească, există soluții.

Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog: Față de alte instituții, la Agenție poți veni de trei ori într-o sesiune de informare și abia a patra oară dacă vrei să continui trebuie să vii cu acordul părinților și ne bucurăm să vedem că sunt din ce în ce mai mulți copii care vin mai întâi să se informeze ei, să fie convinși că își doresc schimbarea, și abia apoi vin însoțiți de părinți.

Alte probleme stringente în lumea adolescenţilor sunt bullying-ul, dar și portul de arme albe în școli.

Alexandru Leuțu Cotroceanu, director Direcţia Siguranţă Şcolară din cadrul IGPR: Mulți dintre copii vin cu diverse obiecte. Cuțitul e cel mai frecvent pe care îl au. Chiar pe trotuarul școlii, era un grup de copii, unul dintre ei avea 11 ani și avea în mână un cuțit tip fluture. Am coborât din mașină, i-am luat cuțitul, l-am dus în unitatea de învățământ.

Este important ca cei atacaţi să ştie cum să se apere. Profesorii şi directorii liceelor cunosc aceste probleme şi şi-ar dori un plus de protecţie.

Camelia Rădulescu, director, Liceul Miguel de Cervantes: Mi-aș dori în primul rând o mai bună pază în școli. Mi-aș dori ca în școlile din România să existe un mediator școlar pe fiecare unitate de învățământ care să se ocupe mai îndeaproape de problemele elevilor.

Sunt însă şi unităţi de învăţământ care neagă existența problemelor privind consumul de droguri, de alcool sau a cazurilor de violenţă printre elevi şi care resping acţiunile de prevenţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite