Albinele sunt în pericol. Insectele s-au trezit la viaţă, derutate de temperaturile pozitive din decembrie

20 ianuarie 2020, 07:43

Apicultorii spun că aproape un sfert din numărul de albine au murit şi se estimează pierderi în continuare de încă 15%. Şi asta pentru că toamna a fost prea lungă, uneori cu temperaturi de vară.

Albinele erau la iernat dar au ieşit mult prea devreme din hibernare din cauza temperaturile primăvăratice din decembrie.

Şi nu doar de frig riscă să moară, ci şi de foame. Aproape 15% din stupi sunt compromişi în această iarnă. Pentru că albinele sunt active, apicultorii sunt obligaţi să le suplimenteze rezerva cu miere, chiar şi cu câteva kilograme. Această intervenţie poate fi însă periculoasă.

Iar mierea pe care o depune acum albina se poate transforma într-un alt pericol. Din cauza umezelii, mierea poate intra în fermentaţie şi va fi toxică pentru albine.

Apicultorii spun că în primăvară vor calcula pagubele încălzirii globale. Vor fi mai puţine kilogramele de miere produse de albine.

Specialiştii din întreagă lume susţin că schimbările climaterice afectează şi relaţia dintre polenizatori şi sursa lor de hrană. Mai exact, s-a observat o tendinţă de trezire la viaţă a albinelor cu o lună mai devreme. Dar atunci, plantele care sunt sursa de hrană a insectelor, nu sunt înflorite.

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit o reducere bruscă a numărului de albine domestice și sălbatice pe toate continentele nu doar din cauza încălzirii globale, ci şi a pesticidelor.

În ultimii cinci, zece ani, populațiile de albine sălbatice au scăzut cu 25% până la 30%, iar populațiile de albine care produc miere s-au redus la jumătate în 2015.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite