Albania începe să mizeze pe turism. Țara care până în 1991 era complet închisă își deschide litoralul pentru străini

Albania a început să mizeze pe turism, pentru dezvoltarea economică. Țara care până în 1991 a fost închisă aproape ermetic își deschide acum litoralul pentru străini, cu o dublă provocare: trebuie construite structuri de lux, care încă nu există, dar cu mare atenție să nu fie acoperit de betoane ultimul colț sălbatic al Mediteranei.

08 Iulie 2019, 12:05 (actualizat 08 Iulie 2019, 14:01) |

Acum 30 de ani, aici nu era nimic. Niciun echipament, niciun înotător, cu atât mai puțin turiști străini. Plaja Xamil din sudul Albaniei era rezervata soldaților din ultimul stat stalinist al Europei. Acum, e inima Rivierei Albaneze, care atrage în fiecare vară peste un milion de turiști, majoritatea italieni.

Structurile care îi întâmpină pe turiști sunt cam simple, dar întăresc sentimentul de pionierat într-o țară care nu are mereu cea mai buna reputație.

Între 1945 și 1991, regimul stalinist al lui Enver Hodja închisese Albania. Timp de 50 de ani, contactul cu străinii a fost interzis; maximum 100 de vizitatori anual erau lăsați să intre în țară.

Acum, litoralul se construiește puțin câte puțin. Nivelul serviciilor nu e comparabil cu țările vecine, bineînțeles, dar se îmbunătățește continuu. Casele de vacanță sunt mai ieftine ca oriunde: sub 1.000 de euro metrul pătrat.

Albania, cea mai săracă țară din Europa, are nevoie de capital străin și, mai ales, de noi activități, pentru că locurile de muncă sunt rare și, în multe orașe, au mai rămas doar pensionarii cu venituri derizorii.

Turismul pare, în aceste condiții, un plan de salvare.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI