Alarmă ONU: Conflictul din Ucraina poate provoca cea mai gravă criză alimentară de după Al Doilea Război Mondial

În ultimele șase săptămâni, obuzele rusești au distrus orașe, case, spitale și școli ucrainene. Dar războiul a ajuns și pe câmpurile fertile ale Ucrainei, căreia i se mai spune și „coșul cu pâine al Europei”. Grânarele au fost spulberate și culturi întregi compromise de bombardamente.

11 Aprilie 2022, 12:42 (actualizat 11 Aprilie 2022, 12:45) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Consecințele acestui dezastru agricol ar putea avea un impact global major, dat fiind faptul agricultura ucraineană asigură o mare parte din necesarul de cereale al lumii.

Ucraina a pierdut circa 1,5 miliarde de dolari din exporturile sale de cereale de la începutul războiului, a declarat recent ministrul adjunct al Agriculturii. Efectele economice ale războiului au perturbat, de asemenea, și aprovizionarea din Rusia, principalul exportator de cereale din lume, relatează The New York Times.

Această combinație generează în prezent o criză alimentară globală „mai gravă decât după Al Doilea Război Mondial”, a avertizat șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

Exporturile sunt blocate

Depozitele sunt pline cu cereale care nu pot fi exportate. Rusia a blocat accesul la Marea Neagră, principala rută de export a Ucrainei, trenurile de marfă se confruntă cu obstacole logistice, iar transportul rutier a încremenit deoarece majoritatea șoferilor de camion sunt bărbați cu vârsta între 18 și 60 de ani, cărora nu li se permite să părăsească țara, reprezentând segmentul de înrolare pe front.

Ucraina a blocat, de asemenea, unele exporturi de cereale din propria rezervă pentru a se asigura că are suficiente stocuri pentru a-și hrăni populația.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a declarat că șase silozuri mari au fost distruse de bombardamentele rusești. Între timp, fermierii se plâng de o penurie de combustibil și de îngrășăminte și de faptul că unii dintre muncitorii lor au fost nevoiți să plece pe câmpul de luptă, precizează The New York Times.

„Ferma mea s-a transformat în ruine”, a spus Grigorie Tkacenko, un fermier din satul Lukașivka, de lângă orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei. „Nu a mai rămas aproape nimic.”

Semănăturile de primăvară, amenințate

Terenurile arabile acoperă 70% din țară, iar produsele agricole constituie cel mai important sector de export al Ucrainei, reprezentând aproape 10% din Produsul său Intern Brut.

Acum, 13 milioane de tone de porumb și 3,8 milioane de tone de grâu nu mai pot fi exportate pe rutele obișnuite, în principal maritime, a declarat săptămâna trecută ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoțki.

De asemenea, fermierii sunt îngrijorați că nu vor putea începe semănăturile în această primăvară.

Forțele ruse au minat unele terenuri agricole, au aruncat în aer mașini și au distrus rezervele de combustibil, căutând astfel de să perturbe sezonul agricol, potrivit autorităților ucrainene.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI