Alarmă ONU: Conflictul din Ucraina poate provoca cea mai gravă criză alimentară de după Al Doilea Război Mondial

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
11 aprilie 2022, 12:42

Consecințele acestui dezastru agricol ar putea avea un impact global major, dat fiind faptul agricultura ucraineană asigură o mare parte din necesarul de cereale al lumii.

Ucraina a pierdut circa 1,5 miliarde de dolari din exporturile sale de cereale de la începutul războiului, a declarat recent ministrul adjunct al Agriculturii. Efectele economice ale războiului au perturbat, de asemenea, și aprovizionarea din Rusia, principalul exportator de cereale din lume, relatează The New York Times.

Această combinație generează în prezent o criză alimentară globală „mai gravă decât după Al Doilea Război Mondial”, a avertizat șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

Exporturile sunt blocate

Depozitele sunt pline cu cereale care nu pot fi exportate. Rusia a blocat accesul la Marea Neagră, principala rută de export a Ucrainei, trenurile de marfă se confruntă cu obstacole logistice, iar transportul rutier a încremenit deoarece majoritatea șoferilor de camion sunt bărbați cu vârsta între 18 și 60 de ani, cărora nu li se permite să părăsească țara, reprezentând segmentul de înrolare pe front.

Ucraina a blocat, de asemenea, unele exporturi de cereale din propria rezervă pentru a se asigura că are suficiente stocuri pentru a-și hrăni populația.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a declarat că șase silozuri mari au fost distruse de bombardamentele rusești. Între timp, fermierii se plâng de o penurie de combustibil și de îngrășăminte și de faptul că unii dintre muncitorii lor au fost nevoiți să plece pe câmpul de luptă, precizează The New York Times.

„Ferma mea s-a transformat în ruine”, a spus Grigorie Tkacenko, un fermier din satul Lukașivka, de lângă orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei. „Nu a mai rămas aproape nimic.”

Semănăturile de primăvară, amenințate

Terenurile arabile acoperă 70% din țară, iar produsele agricole constituie cel mai important sector de export al Ucrainei, reprezentând aproape 10% din Produsul său Intern Brut.

Acum, 13 milioane de tone de porumb și 3,8 milioane de tone de grâu nu mai pot fi exportate pe rutele obișnuite, în principal maritime, a declarat săptămâna trecută ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoțki.

De asemenea, fermierii sunt îngrijorați că nu vor putea începe semănăturile în această primăvară.

Forțele ruse au minat unele terenuri agricole, au aruncat în aer mașini și au distrus rezervele de combustibil, căutând astfel de să perturbe sezonul agricol, potrivit autorităților ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite