Alarmă de secetă gravă în Italia. Tot mai multe culturi au fost distruse

16 februarie 2023, 15:07

Ninsorile au fost puține și în această iarnă în Nordul Italiei, iar bazinele de acumulare sunt la un minim istoric. Râul Po este cu 3 metri sub nivelul normal, iar unele lacuri au un grad de umplere de doar 20%. Agricultura are deja de suferit.

Stefano Greppi – reprezentantul asociației fermierilor din Pavia: În provincia Pavia s-a pierdut 40 la sutã din producția de orez. La nivel național vorbim de cel puțin 30 la sutã, deci ne apropiem de 3 milioane de chintale de orez pierdut.

Consistența geologicã a terenurilor nu mai permite aratul, pentru cã solul este atât de dur încât plugurile nu reușesc sã are pãmântul.

Specialiștii spun cã fenomenul este tipic pentru încãlzirea globalã și cã, cel mai probabil, Italia vă trebui sã se adapteze la noile condiții de climã.

Stefano Mancuso, profesor universitar, specialist arboricultură: Ceea ce se întâmplã este cã apa continuã sã cadã în aceeași cantitate pe an, dar este concentratã în foarte puține zile. Sã credem cã aceastã situație se poate schimba este absolut imposibil.

În timp ce Nordul Italiei se confruntã cu seceta, în centrul și sudul Peninsulei, fenomenele meteo extreme au devenit tot mai frecvente.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite