Al treilea caz de variola maimuței, confirmat în România, la un bărbat de 31 de ani. În cazul primului infectat, autoritățile au aflat numele contactului după ce i-a deschis poliția dosar penal

Variola maimuței | FOTO: Shutterstock
Variola maimuței | FOTO: Shutterstock
15 iunie 2022, 10:33

UPDATE: Autorităţile sanitare încearcă să afle cu cine au intrat în contact cei trei pacienți confirmați în România, pentru a opri infectările. De la primul tânăr diagnosticat au aflat numele partenerului abia după ce poliţia i-a deschis dosar penal pentru omisiunea declarării unor informaţii.

Anchetele epidemiologice merg însă lent. DSP a aflat de la prima persoană infectată care este numele partenerului abia după ce poliţia i-a deschis un dosar penal. Refuza să dea informaţii importante privind contacţii apropiaţi, necesare pentru controlul bolii. Variola maimuţei se ia prin contact intim, dar şi printr-o convieţuire apropiată între membrii familiei.

Alexandru Rafila a declarat, la Parlament, că „singura metodă infailibilă este abstinența. Eu vă citez din literatura (n.r. de specialitate). Această boala este transmisă mai degrabă pe cale sexuală”.

Este legat de un contact apropiat, i se poate întâmpla oricui daca nu ia măsuri. Să se evite relațiile intime cu persoane necunoscute, dacă contactul este cu o persoană cu leziuni”, a mai spus Rafila.

Este legat de un contact apropiat, i se poate întâmpla oricui daca nu ia măsuri. Să se evite relațiile intime cu persoane necunoscute, dacă contactul este cu o persoană cu leziuni”, a mai spus Rafila.

Persoanele cărora le apar erupţii pe piele sau în gură ar trebui să meargă la medic şi să se izoleze. Variola maimuţei se manifestă şi cu febră, frisoane, dureri, oboseală şi ganglioni umflaţi, dar lichidul din veziculele de pe piele este cel mai contagios.
Oricine se poate infecta cu variola maimuţei, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau preferinţe sexuale. Virusul intră în organism prin ochi, nas, gură sau prin leziunile de pe piele, prin intermediul fluidelor corporale sau de pe obiectele şi suprafeţele contaminate. Dar contactul trebuie să fie apropiat şi îndelungat. Nu se ia atât de uşor, spun medicii.
Conf. univ. dr. Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: „Orice contact cu secreţii din leziunile cutanate, din elementele eruptive, despre asta vorbim. Sau aerogen, faţă în faţă, dar a la longue, mai apropiat, nu aşa trei secunde trecut pe lângă cineva, ci stat de vorbă foarte apropiat, mai multe zeci de minute. Nu e atât de contagioasă. Este o boală ca orice altă boală, pe care trebuie să o diagnosticăm şi să o tratăm ca pe orice altă boală.”.

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS: „Europa rămâne epicentrul acestei epidemii în escaladare,  cu 25 de țări care au raportat peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul global.  Magnitudinea acestei epidemii reprezintă un risc real.  Cu cât virusul circulă mai mult, cu atât își va extinde limitele și cu atât va fi mai puternică prezența bolii în țările non-endemice”.
Autorităţile nu recomandă vaccinarea în masă, ci igiena mâinilor, a suprafeţelor şi evitarea contactului cu cei care au leziuni vizibile. Comisia Europeană va cumpăra peste 100.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuţei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii va evalua situaţia săptămâna viitoare, pentru a stabili dacă e vorba de o Urgenţă Sanitară Mondială.
–-

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, referitor la cele trei cazuri confirmate de variola maimuței, că „nu este cazul să vedem izolete” și că este suficient tratamentul simptomatic și izolarea persoanelor infectate.

„Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1. Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații”, a susținut ministrul Sănătății.

„Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a anunțat MS.

Bărbatul nu are istoric de călătorie în altă țară, a precizat Ministerul Sănătății.

CITIȚI ȘI: CE cumpără peste 100.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. OMS anunță peste 1.600 de cazuri confirmate

 

Celelalte două cazuri confirmate în România sunt la alți doi bărbați de 26 și 32 de ani. Aceștia au avut contact cu persoane cu istoric de călătorie în țări cu multe cazuri de variola maimuței.

MS a precizat marți că nu există o legătură epidemiologică între primele două cazuri confirmate, însă despre al treilea caz nu a făcut precizări.

CITIȚI ȘI: Recomandările INSP privind variola maimuței. Care sunt simptomele pentru un caz probabil și când trebuie să mergeți la spital

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă