Seismele devastatoare din Turcia au făcut mii de morți și răniți. Bilanțul este în continuă creștere. A fost declarat doliu național timp de șapte zile. Comunitatea internațională sare în ajutor

6 februarie 2023, 06:24 (actualizat 5 decembrie 2023, 11:40)

Turcia este în acest moment în doliu și sunt în desfășurare ample operațiuni de căutare. În toiul nopții, centrul Turciei și nord-vestul Siriei au fost lovite de un cutremurul de 7.8 pe Richeter. În doar câteva secunde oamenii au început să țipe, iar praful le-a acoperit vocile. Au căzut zeci de clădiri și odată cu ele s-au dus în întuneric mii de oameni. Bilanțul oficial se schimbă de la o oră la alta.

ACTUALIZARE Numărul morților din Turcia și Siria a urcat la cel puțin 2.724 după cutremure devastatoare, spun oficialii, citați de CNN. Primul seism cu magnitudinea 7,8 a fost urmat de 145 de replici, dintre care una de 7,6 grade.

Numărul total al răniților a urcat la 13.580, pe baza informațiilor furnizate de diverse agenții. Turcia are cel puțin 11.119 persoane rănite, iar Siria are 2.461 de persoane rănite în urma cutremurului.

Numărul total de morți în Siria a crescut la 1.073. Agenția de știri SANA raportează 593 de morți în zonele controlate de guvern, iar grupul „Câștile Albe”, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siria, a raportat 480 de decese în zonele controlate de opoziție.

Numărul total de morți în Turcia a urcat la 1.651, potrivit vicepreședintelui turc Fuat Oktay.

ACTUALIZARE Bilanțul negru continuă să crească de la o oră la alta. Lira s-a prăbușit, bursele înregistrează o scădere dramatică.  Președintele Erdogan a vorbit despre un dezastru istoric, iar în Turcia au fost decretate șapte zile de doliu național. Eforturile internaționale se coordonează. Casa Albă a anunțat trimiterea a două echipe speciale de căutare-salvare a câte 79 de persoane care sunt deja în drum spre Turcia.

Și la Berlin este un val mare de emoție. Comunitatea turcă din Germania numără aproximativ trei milioane de oameni. Cancelarul Scholtz face eforturi pentru coordonarea sprijinului pentru Turcia, în special în privința adăposturilor de urgență pentru populația afectată și a unor stații de filtrare a apei, a transmis Loara Ștefănescu.

ACTUALIZARE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele al căror bilanţ provizoriu indică peste 2.600 de morţi, relatează AFP.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

ACTUALIZARE Cel puțin 2.600 de persoane au fost confirmate decedate după ce două cutremure puternice au avut loc la 12 ore unul de celălalt și a afectat orașe din Turcia și Siria.

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, deoarece se crede că mulți sunt încă prinși în moloz. Un membru al Căștilor Albe cere comunității internaționale ajutor pentru salvarea poporului din Siria.

Number of victims of earthquake in #Syria increased to 538, said the Ministry of Health of the country. pic.twitter.com/UXkiN0KcSF— NEXTA (@nexta_tv) February 6, 2023

ACTUALIZARE Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma cutremurelor care au zguduit regiunea luni dimineaţă, au declarat oficiali locali, relatează agenţia turcă Anadolu.

As of now, no impact from earthquakes on nuclear safety & security in Türkiye, its Nuclear Regulatory Authority told IAEA; no issues so far related to radiological safety & security of radioactive sources, & the country’s under construction nuclear power plant is unaffected.— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) February 6, 2023

„Experţii noştri nu au depistat nicio pagubă la clădiri, echipament sau la macaralele de pe câmp. Construcţia şi munca de asamblare continuă”, a declarat Anastasia Zoteeva, şefa companiei care se ocupă de proiectul nuclear Akkuyu, precizând că seismul a fost resimţit cu o intensitate de aproximativ 3 în regiunea Mersin, unde centrala nucleară este construită.

ACTUALIZARE  Mărturii după seismul din Turcia. Adriana Orhan: Ne-am băgat sub uşă. Foarte puternic, plus că a ţinut foarte mult. Nu am văzut în viaţa mea

ACTUALIZARE Sunt cel puțin 2300 de morți și mii de răniți. Însă, sub dărâmături sunt prinși alte câteva mii de oameni. Zona cea mai grav afectată Gaziantep este una extrem de săracă. Oamenii de acolo se luptau oricum să supraviețuiască. Acum, sunt sub cerul liber, își strigă cu disperare rudele îngropate de dărâmături și se chinuie să nu înghețe. Autoritățile turce au intrat în alertă iar sistuatia este catastrofală. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare și vor continua și în următoarele zile.

ACTUALIZARE Reuters relatează că președintele rus Vladimir Putin transmis condoleanțe pentru victimele cutremurului într-un apel telefonic cu președintele sirian Bashar al-Assad și s-a angajat să trimită echipe de salvare și asistență.

ACTUALIZARE Zeci de guverne și organizații internaționale au intervenit cu oferte de ajutor, după ce un cutremur cu magnitudinea de  7,8 a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat, luni, că 45 de țări și-au oferit ajutorul în eforturile de căutare și salvare, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE Cel puțin 1.498 de persoane au fost ucise în 10 provincii din Turcia, iar alte 7.600 au fost rănite, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din țară.

Numărul morților în zonele deținute de guvern din Siria a crescut la peste 430 de persoane, cu 1.280 răniți, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

În nord-vestul țării, unde guvernul nu deține controlul, grupurile care operează acolo au spus că numărul morților a fost de cel puțin 380, cu multe sute de răniți.

Numărul este de așteptat să continue să crească rapid, mulți oameni despre care se crede că sunt prinși sub moloz în clădirile prăbușite.

The death toll from the earthquake in #Turkey has risen to 1,498 people

This was reported by the head of the Emergency Situations Department Yunus Sezer.

8.5 thousand people were injured. The earthquake affected a total of 10 provinces. Its magnitude is estimated at 7.7 points. pic.twitter.com/dWuKHqAiWu— NEXTA (@nexta_tv) February 6, 2023

ACTUALIZARE Cluburile Fenerbahce şi Galatasaray se mobilizează pentru ajutorarea celor afectaţi de cutremurul din sudul Turciei. Hagi: Toate gândurile mele merg către poporul turc

ACTUALIZARE Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei „orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară afectată de cutremure puternice.

„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară„, a adăugat el

ACTUALIZARE Peste 1.700 de morți au fost confirmați acum în Turcia și Siria, după cele două cutremure.

Turcia a ridicat numărul oficial de morți din cutremure la 1.121, relatează Reuters, citând agenția de urgență a țării pentru dezastre AFAD, ducând totalul în Turcia și Siria la peste 1.700 de morți confirmați.

Ministerul Sănătății din Siria a declarat mai devreme că peste 326 de persoane au fost ucise și 1.042 au fost rănite.

Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenței Umanitare (OCHA) a calculat 255 de morți și 811 de răniți în zonele din nord-vestul Siriei, pe care guvernul nu le controlează.

In #Syria, the #earthquake killed 237 people and injured 639 others. pic.twitter.com/EDEAYoVxFy— NEXTA (@nexta_tv) February 6, 2023

ACTUALIZARE Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să ”pună la dispoziţie toate forţele sale” pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, ţară lovită de un seism violent care a afectat şi Siria şi a cauzat moartea a peste 1.500 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, relatează France Presse.

”Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus”, a afirmat şeful executivului de la Atena.

Grecia a anunţat deja că va trimite un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia.

ACTUALIZARE Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei sale civile după seismul violent care a avut loc în cursul nopţii în sud-estul ţării, soldându-se cu peste 1.500 de morţi în Turcia şi Siria, relatează AFP.

Prim-ministrul Giorgia Meloni, „informată de Departamentul Protecţiei civile, urmăreşte constant situaţia după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

AVTUALIZARE Ultimul bilant crește numărul morților la 1500.

ACTUALIZARE  România trimite trei aeronave în Turcia

ACTUALIZARE Mărturii după seismul din Turcia. Român stabilit langă Istanbul: Cei de aici am trăit destule cutremure, la fel şi atentate. Turcia este o ţară destul de mare. Se reface foarte repede

Radu Lucian Mărginean, român stabilit în Turcia, care locuieşte în apropiere de Istanbul, a declarat la TVR INFO că în Turcia, oamenii sunt obişnuiţi cu seismele şi atentatele şi se mobilizează repede pentru a-şi reveni.

Pe reţelele de socializare, românii din Turcia povestesc prin ce au trecut dimineață. Unii au reușit să iasă din case și de frică stau în mașini. După cutremurul de la prânz, o româncă ce locuiește în Diyarbakir a reușit să coborare de la etajul 13 al blocului în care locuiește.

ACTUALIZARE +90.312.447.7940, +90.312.447.7945, +90.532.318.1726, contactele de urgenţă dedicate românilor din Turcia. MAE recomandă ca liniile telefonice să nu fie ocupate

ACTUALIZARE Jurnalistul TVR, Loara Stefanescu, realizator Radar Geopolitic, a transmis la Telejurnalul de la ora 14.00, cele mai proaspete informații despre tragedia din Turcia.

ACTUALIZARE Numărul total al morților din Turcia și Siria a depășit 1.400

Numărul total de morți din cele două cutremure mari care au lovit Turcia și Siria luni a ajuns la cel puțin 1.400 de persoane.

Cifrele oficiale din Turcia spun că 912 persoane au fost ucise acolo, 5.383 au fost rănite și 2.818 clădiri s-au prăbușit. Ministerul Sănătăţii din Siria a declarat că peste 326 de persoane au fost ucise şi 1.042 au fost rănite.

In #Turkey, rescuers and local citizens continue to help people who were left under the rubble

According to the latest data, more than 6,000 people were injured. The death toll from the earthquake has risen to 1,014, the Health Ministry said. pic.twitter.com/z3qIRLE4uy— NEXTA (@nexta_tv) February 6, 2023

ACTUALIZARE Două aeronave cu salvatori români merg în Turcia ca să ofere ajutor.

(w500) Ajutoare p

ACTUALIZARE Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP.

”Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca şi din Groenlanda”, a precizat seismologul Tine Larsen

ACTUALIZARE Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

ACTUALIZARE Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC) transmite că datele preliminare au arătat că al doilea seism a măsurat 7,7 grade pe scara Richter și a fost la 67 km (42 mile) nord-est de Kahramanmaraş, Turcia, la o adâncime de 2 km. Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că aceasta a fost puțin mai mică, la 7,6 grade și la o adâncime mai mare.

ACTUALIZARE Președintele Turciei Recep Erdogana descris cutremurele drept cel mai mare dezastru din 1939 al națiunii. El a spus reporterilor:

Toată lumea depune eforturi din inima și suflet, deși sezonul de iarnă și vremea rece  îngreunează lucrurile.

Nu știm cât de mare va crește numărul victimelor, deoarece eforturile de  îndepartare a resturilor continuă în mai multe clădiri din zona cutremurului.

9.000 de oameni au fost implicați în misiunea de salvare, el a spus: „Astăzi este o zi în care 85 de milioane de oameni  trebuie să fie împreună ca o singură inimă”.

ACTUALIZARE Al doilea cutremur cu magnitudine peste 7,5 a zguduit Turcia și Siria la mai puțin de 12 ore după primul.

Turcia a informat că un al doilea cutremur masiv a zguduit sud-estul țării în mai puțin de 12 ore. Presa de stat din Siria a relatat că Damascul a fost afectat astăzi de al doilea cutremur cu magnitudine mare.

Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC) a declarat că datele preliminare au arătat că seismul a măsurat 7,7 grade pe scara Richter și s-a aflat la 67 km (42 mile) nord-est de Kahramanmaraș, Turcia, la o adâncime de 2 km.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că magnitudinea a fost puțin mai mică, de 7,6 grade, și s-a produs la o adâncime mai mare față de primul.

ACTUALIZARE Zece echipe de căutare și salvare au fost mobilizate rapid în Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Țările de Jos, Polonia, România, arată datele centralizate ale Comisiei Europene. Italia și Ungaria au pus de asemenea la dispoziție echipe de salvare. Centrul de coordonare al răspunsului la urgență al UE este în contact direct cu autoritățile din Turcia pentru sprijin suplimentar.

Sistemul de sateliti Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgență.

UE este pregătită prin programele sale de asistență umanitară să îi sprijine pe cei afectați în Siria.

ACTUALIZARE În urma cutremurului cu magnitudinea 7,8, din Turcia, un alt cutremur cu magnitudinea 4,6 pe scara Richter a zguduit și Ciprul. Replica, al cărei epicentru a fost la 75 km sud-est de Famagusta, a avut loc la ora locală 11.23, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European.

ACTUALIZARE Prăbușirea unei clădiri din Alep, Siria a fost surprinsă într-un video care a fost postat pe rețelele de socializare.

#Alepppo #Syria :

An #earthquake collapses a building in #Aleppo pic.twitter.com/fPmCBuTSRC— MOHAMMED HASSAN (@MHJournalist) February 6, 2023

ACTUALIZARE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că cutremurul care a avut loc la primele ore a fost cel mai mare dezastru din țară din 1939, relatează Reuters. Un număr de 2.818 de clădiri s-au prăbușit ca urmare a mișcării telurice. Se crede că cutremurul din Erzincan din 1939 la care a făcut referire Erdogan a ucis 33.000 de oameni. Se crede că seismul de la Izmit cu magnitudinea de 7,6 grade din 1999 a ucis peste 17.000 de oameni.

ACTUALIZARE Ne confruntăm cu cel mai mare cutremur pe care l-am văzut în 24 de ani în această regiune. Până acum, au avut loc 100 de replici. Aproximativ 53 dintre ele au peste 4 [pe scara Richter]. Șapte dintre ele au trecut de 5. Putem spune că aceste cutremure vor continua și în zilele următoare, a spus Dr. Haluk Özener, director la Observatorul Kandilli și Institutul de Cercetare a Cutremurelor din Turcia.

ACTUALIZARE România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei. Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formată din: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca); ofițeri de legătură din cadrul DSU. În total, echipa de sprijin este formată din 58 membri.

ACTUALIZARE Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că 912 persoane au fost ucise numai în Turcia și 5.383 au fost rănite, din cauza cutremurului.

ACTUALIZARE Ismail Al Abdullah de la White Helmets, organizația de apărare civilă care lucrează în zonele controlate de rebeli din Siria, a declarat la BBC „Multe clădiri din diferite orașe și sate din nord-vestul Siriei s-au prăbușit, sunt distruse de acest cutremur. Echipele noastre au intervenit la toate locurile și clădirile – și încă acum, multe familii sunt sub dărâmături. Încercăm să le salvăm, dar este o sarcină foarte grea pentru noi. „Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de comunitatea internațională să facă ceva, să ne ajute, să ne sprijine. Nord-vestul Siriei este acum o zonă dezastruoasă. Avem nevoie de ajutor din partea tuturor pentru a ne salva poporul”, adaugă Al Abdullah.

ACTUALIZARE Imagini din orașul sirian Hamim, care a fost distrus în totalitate, au apărut pe rețelele de socializare.

Terrible earth quake in Turkey and Syrian.

Video Syrian city Hamim, nothing left.

1/ pic.twitter.com/NckILGYnlA— Lord Bebo (@MyLordBebo) February 6, 2023

ACTUALIZARE Zelenski: Ucraina, pregătită să ofere ajutor poporului turc ”prieten” în urma cutremurului

ACTUALIZARE Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay. Orașele și provinciile sunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.

Oktay a mai spus că zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.

Pista aeroportului Hatay a fost avariată de seism.

Runway in Hatay airport per social media reports. CNNTurk says the airport is damaged pic.twitter.com/y9s8Ei8WzO— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) February 6, 2023

ACTUALIZARE În orașul turc Gaziantep s-a înregistrat cel mai mare număr de morți de până acum – 80 de victime. Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și cunoscut istoric ca Antep. Mai multe alte cutremure au zguduit orașul luni, după cutremurul inițial puternic de 7,8 grade, inclusiv unul cu magnitudinea 6,4 și altul cu magnitudinea 6,5.

Al doilea cel mai mare număr de decese -70-  au fost raportate în orașul Kahramanmaras, .

ACTUALIZARE Salvatorii fac eforturi pentru a salva oamenii prinși sub dărâmături după ce sute de clădiri s-au prăbușit în Turcia și Siria. Un băiețel a fost scos de sub dărâmături în orașul Şanliurfa.

A children was rescued from the rubble in #Şanlıurfa, #Turkey
may allah keep everyone safe#deprem #earthquake #Turkey #İstanbul #Syria pic.twitter.com/j5zUwSumUO— Zia Ullah Khan (@ZiaUlla78414856) February 6, 2023

ACTUALIZARE Numeroase clădiri au fost distruse în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8.

BREAKING NEWS
IT IS ANNOUNCED THAT A TOTAL OF 1710 BUILDINGS HAVE BEEN DESTROYED DUE TO THE EARTHQUAKE IN TURKEY. There are aftershocks or buildings that have been damaged and subsequently demolished#Turkey #kahramanmaras #malatya #deprem #earthquakepic.twitter.com/UzET9pMNSa— Eren(@Eren50855570) February 6, 2023

ACTUALIZARE Orașul Kahramanmaras a fost devastat de puternicul seism produs în această dimineață

Kahramanmaras and horrible background sound pic.twitter.com/Son203Hncv— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) February 6, 2023

ACTUALIZARE 10.45 Lista țărilor care și-au oferit sprijinul Turciei: Azerbaijan, Israel, SUA, China, Iran, Egipt, Rusia, Pakistan, Japonia, Polonia, Republica Ciprului De Nord, Belgia, Italia, Suedia, Romania, Olanda, Franța, Marea Britanie.

ACTUALIZARE Imagini cu infrastructura distrusă de cutremur în provincia Hatay, din Turcia, au apărut pe rețelele de socializare.

Highway in Turkey after massive earthquakes pic.twitter.com/6ohvUU5ujs— War Monitor (@WarMonitors) February 6, 2023

ACTUALIZARE Liderii europeni promit că vor acorda sprijin Turciei și Siriei.

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că o echipă olandeză de căutare și salvare se va alătura căutărilor de supraviețuitori în Turcia și Siria. Într-un mesaj pe Twittter, el a transmis, de asemenea, condoleanțe președintelui Turciei Erdogan, spunând: „Gândurile sunt la toate victimele acestui grav dezastru natural”.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a spus că și Grecia își va „mobiliza resursele” și va ajuta zonele afectate „imediat”.

Liderii Serbiei și Suediei au promis de asemenea că vor trimite ajutor în regiune.

ACTUALIZARE Bilanțul deceselor din Siria a urcat la 320. Președintele Bashar Assad a prezidat o întâlnire de urgență în această dimineață.

ACTUALIZARE România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei. Personal specializat în astfel de intervenții din cadrul IGSU va fi trimis în țara afectată de cutremur

ACTUALIZARE Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și-a exprimat solidaritatea cu Turcia și a anunțat o mobilizare a Aliaților pentru a sprijini țara afectată de cutremurul de 7,8 grade.

Full solidarity with our Ally #Türkiye in the aftermath of this terrible earthquake. I am in touch with President @RTErdogan and Foreign Minister @MevlutCavusoglu, and #NATO Allies are mobilizing support now.— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 6, 2023

ACTUALIZARE Castelul Gaziantep, care a fost construit cu mai bine de 2.200 de ani în urmă, s-a prăbușit în timpul cutremurului.

The Gaziantep Castle, which was built more than 2,200 years ago, collapsed during the earthquake.#Turkey #TurkeyEarthquake #earthquake #BreakingNews #deprem #Syria pic.twitter.com/PtCVgCqA3Y— NEWS ALL TIME (@NEWS_ALL_TIME) February 6, 2023

ACTUALIZARE: Seismul din această dimineață putea fi cel mai mare cutremur din Turcia, spune Stephen Hicks, seismolog la University College London

Au existat peste 40 de replici, potrivit Autorității Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor

ACTUALIZARE: Mai mulți studenți români, bursieri Erasmus cazați în sudul Turciei, au solicitat asistență consulară după cutremurul extrem de puternic care a lovit zona.

ACTUALIZARE: Momentul prăbușirii unei clădiri din orașul turc Şanlıurfa a fost filmat.

In #Sanliurfa the moment a building collapsed recorded by mobile phone hours after 7.8 #earthquake hits Turkey. #deprem pic.twitter.com/YDc8DH9lbn— JournoTurk (@journoturk) February 6, 2023

ACTUALIZARE Numărul morților în Turcia a crescut la 284, cu 2.323 de persoane rănite, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

ACTUALIZARE Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanțe poporului turc. Premierul român a adăugat că Guvernul țării noastre este pregătit să ajute Turcia.

PM @NicolaeCiuca: Our thoughts are with the people of , with the families of the victims and all those injured or affected by the devastating #earthquake that hit #Gaziantep. stands ready to support!— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) February 6, 2023

ACTUALIZARE Peste237 de persoane au fost ucise în provinciile guvernamentale Alep, Latakia, Hama și Tartus, din Siria, au transmis autoritățile. Peste 600 de persoane sunt rănite.

ACTUALIZARE Autoritățile române nu au informații despre cetățeni români afectați de cutremurul din Turcia.

ACTUALIZARE Autoritățile turce îndeamnă oamenii să nu folosească excesiv telefoanele mobile pentru a permite salvatorilor să se coordoneze.

Bilanțul deceselor depășește 186 de persoane și continuă să crească, potrivit oficialilor din Turcia și Siria citați de BBC.

În Turcia, cel puțin 76 de oameni au murit, iar alți 440 sunt răniți, potrivit Reuters.

În țara vecină, Siria, peste 111 persoane și-au pierdut viața, a informat agenția de presă de stat a Siriei. Un număr mare de clădiri s-au prăbușit în provincia Alep. Și în provinciile Hama și Latakia,  numeroase clădiri s-au prăbușit, potrivit serviciilor de urgență citate de Reuters.

ACTUALIZARE Milioane de refugiați sirieni trăiesc aproape de epicentru. Turcia este cea mai mare gazdă de refugiați din lume, cu 3,7 milioane de sirieni refugiați în țară.

Mulți oameni sunt încă prinși sub dărâmături și operațiunea de salvare ar putea fi îngreunată de vremea rea.

100’S OF PEOPLE ARE DEAD AFTER A MASSIVE EARTHQUAKE IN TURKEY AND SYRIA.

THE DEATH TOLL IS RISING RAPIDLY pic.twitter.com/3PUxFAQYgz— GURGAVIN (@gurgavin) February 6, 2023

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Lightning was shooting through the sky at the same time that the 7.8 MAG earthquake hit Turkey.

Several hundred people feared dead. pic.twitter.com/hq8bL30Hnl— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) February 6, 2023


Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Cutremurul a fost resimțit în capitala Ankara și în alte orașe turcești, precum și în întreaga regiune.

Multe clădiri s-au prăbușit și există informații despre oameni prinși sub dărâmături.

Ministrul turc de Interne Suleyman Soylu a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

Un corespondent turc al BBC din Diyarbakir, la nord-est de Gaziantep, a transmis că un mall din oraș s-a prăbușit.

În Gaziantep, oamenii au fugit din casele lor și sunt prea speriați să se întoarcă, potrivit unui martor citat de Reuters.

„Toată lumea stă în mașini sau încearcă să conducă în spații deschise, departe de clădiri”, a adăugat acesta.

Shrine of Sayyida Zaynab during the earthquake in Damascus in Syria #earthquake #Syria #Iraq #Turkey #Iran pic.twitter.com/y5a4fOZFKR— News Core India (@NewsCoreIndia) February 6, 2023Cutremurul a fost resimțit și în Siria, Liban și Cipru.

Autoritățile turce au mobilizat echipe de salvare și avioane de aprovizionare în regiunea din jurul orașului Kahramanmaras.

Turcia a instituit „stare de urgență de nivel 4” prin care solicită asistență internațională.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a postat un mesaj de condoleanțe pe Twitter adresat cetățenilor afectați: „Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el.

El a spus că echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat în zonele afectate de cutremur.

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” în legătură cu dezastrul din Turcia și siria, a spus consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan. SUA urmăresc situația și se declară pregătite să ofere ajutor celor două țări.

(w500) Cutremur Ã

The U.S. is profoundly concerned by today’s destructive earthquake in Turkiye & Syria. I have been in touch with Turkish officials to relay that we stand ready to provide any & all needed assistance. We will continue to closely monitor the situation in coordination with Turkiye.— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) February 6, 2023

Cutremurul a fost resimțit și în Siria, Liban, Gaza și Cipru.

Oamenii din Damasc și din orașele libaneze Beirut și Tripoli au fugit în stradă și s-au dus la mașini pentru a se putea salva în cazul în care clădirile s-ar prăbuși, au spus martorii citați de Reuters.

Situată pe sau în apropierea mai multor linii de falie, Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Cea mai mare parte a țării este situată pe placa tectonică anatoliană, care se află între două plăci majore – cea eurasiatică și cea africană – și o alta minoră, cea arabă. Pe măsură ce cele două farfurii mari se deplasează, Turcia este zguduită, spun experții.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență  a înregistrat peste 22.000 de cutremure în 2022. Cel mai grav cutremur s-a produs în 1999, a avut magnitudinea de 7,6 și a afectat İzmit ucigând peste 17.000 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite