Ajutorul pentru motorină promis transportatorilor, dar neacordat, a fost deja anulat de scumpiri

5 mai 2022, 17:24

În schimb, ceilalți șoferi trebuie să găsească singuri soluții pentru a face faţă majorărilor repetate de prețuri.

8,41 de lei costa în medie litrul de motorină în 11 aprilie, momentul în care a fost promis oficial ajutorul pentru transportatori. Acum se vinde cu 8,66 de lei în această benzinărie. O diferență de 25 de bani, care e de așteptat să crească, în contextul embargoului ce urmează să fie pus pe țițeiul rusesc.

Potrivit Ministerului Finanțelor, o parte din firmele de transport care așteaptă subvenția sunt deja în pragul falimentului din cauză că le-au crescut costurile foarte mult. Dacă s-ar închide, angajații lor ar ajunge în șomaj, iar aprovizionarea populației ar avea de suferit. Există chiar riscul să scape de sub control costurile de transport astfel încât să asistăm la scumpiri suplimentare ale mărfurilor transportate, se arată în notă de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern. Însă transportatorii voiau o subvenție de un lei și 50 de bani pe litru, precum și reducerea TVA și a accizei la motorină și benzină.

„Bugetul anunțat este insuficient. 00,58 sub 5% din parcul actual de vehicule comerciale ar putea beneficia de această măsură. 3.07 noi am mai solicitat să vină și cu o măsură de indexare automată a costului cu motorină în fiecare săptămână. E un risc de faliment foarte mare. Trebuie să vedem și cum va fi procedura de rambursare”, a declarat George Dobre, responsabil de marketing la UNTRR.

Și distribuitorii de bunuri sunt îngrijorați și spun că autoritățile ar trebui să își facă deja planuri de intervenție pentru un preț al motorinei semnificativ mai mare decât cel de acum.

„Din costurile operaționale, costurile cu resursa umană și combustibilul reprezintă circa 70%. Sigur că este o varianta în care avem de dat afară oameni, pentru că trebuie să vedem unde ducem aceste costuri. Fie generăm șomaj, fie diminuăm rutele care nu sunt fezabile din punct de vedere economic”, a declarat Ovidiu Gheorghe, reprezentant al distribuitorilor.

3.000 de firme ar urma să primească ajutorul. Bugetul total este de 300 milioane de lei, dar poate fi suplimentat. De la începutul anului, prețul motorinei a crescut cu aproape 40%, iar cel al benzinei, cu 23%. Deși alte state europene au redus taxele sau au plafonat prețurile în contextul scumpirilor, în România nu a fost luată nicio măsură care să îi vizeze și pe șoferii obișnuiți.


 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite