Ajutor pentru Valea Jiului. România are la dispoziție o linie de finanțare în valoare de 3,5 miliarde de euro

Valea Jiului ar putea renaşte din propria cenuşă. În următorii ani, acolo ar putea fi investite 3 miliarde şi jumătate de euro, a anunțat Corina Crețu, comisarul european pentru politici publice. Condiția e să existe proiecte de refacere a zonei. După închiderea mai multor mine, Valea Jiului a ajuns să aibă una dintre cele mai mari rate ale șomajului din țară.

13 Septembrie 2018, 20:02 Știrile TVR |
Ajutor pentru Valea Jiului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În Valea Jiului, nimeni nu mai crede în viitor. Oamenii își duc greu traiul, iar mulți supravieţuiesc din ajutorul de șomaj pe care îl primesc după ce s-au închis minele în care au lucrat.

Mina Petrila a fost închisă în 2016, iar la finalul anului trecut activitatea de extragere s-a oprit definitiv la Paroşeni şi Uricani.

Minele Lonea și Lupeni vor intra și ele în programul de închidere, peste numai câteva luni. Doar Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara.

Tinerii din zonă spun că nu au unde să se angajeze.

Ca să încerce să salveze Valea Jiului, România are la dispoziție o linie de finanțare în valoare de 3,5 miliarde de euro. Banii vin de la Uniunea Europeană, dar și de la Guvern.

Însă, banii vor putea fi accesați pe bază de proiecte. Vor avea prioritate inițiativele care refac infrastructura rutieră și rețelele de apă și canalizare ale orașelor din zonă.

Corina Creţu, comisar european pentru Politici Publice: Scopul acestei inițiative a fost acela de a crea un mecanism prin care toți cei care pot ajuta, de la nivel european, național, regional, să o facă astfel încât să găsim soluții pentru această zonă, eventual să nu se mai bazeze doar pe minerit.

De la finalul acestui an, România nu mai are voie să finanțeze mineritul de cărbune, dar sindicaliștii din Valea Jiului i-au cerut comisarului european prelungirea ajutorului pe care statul îl acordă zonelor carbonifere până în 2024.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI