Ajutor militar pentru Ucraina. Vor fi livrate tancuri de ultimă generaţie Challenger 2, tancuri modernizate Leopard 2, blindate Bradley, blindate ușoare, sisteme de artilerie

14 ianuarie 2023, 21:29

Țările occidentale și-au schimbat viziunea despre război, a declarat la BBC ministrul Apărării din Ucraina, care susține că știa că țara sa urma să primească armament greu, inclusiv tancuri și avioane de luptă.

Oleksii Reznikov a menționat că trupele ucrainene înțeleg cum să folosească armele occidentale și au un nivel de interoperabilitate care ar permite Ucrainei să devina curând membră NATO.

Jurnalistul BBC l-a întrebat, între altele, dacă Ucraina are toate armele necesare fazei următoare a războiului și dacă nu consideră controversată declarația sa potrivit căreia Ucraina este membră de facto a NATO.

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina:Avem o mulțime de arme moderne, standard NATO. Înseamnă că Ucraina ca țară, forțele armate, sectorul nostru de securitate și apărare s-au transformat într-un membru al NATO de facto. Nu de jure, ci de facto. (…) De ce să fie controversată? Este realitatea. Este un fapt.

Premierul britanic a discutat la telefon cu președintele Zelenski despre voința Regatului Unit de a-și intensifica sprjiinul pentru Ucraina. Oficial, Londra va trimite tancuri Challenger și sisteme de artilerie suplimentare. Patru ar urma să fie trimise imediat, iar 8 mai târziu, potrivit presei britanice.

Polonia a anunțat recent că este pregătită să trimită tancuri modernizate Leopard 2 de producție germană în Ucraina.

Livrările ar urma să se producă în cadrul unei coaliții internaționale.

Și Finlanda pare dispusă să contribuie cu câteva tancuri de luptă. Germania precizează că nu a primit o solicitare oficială în acest sens.

SUA au anunțat recent un nou ajutor pentru Ucraina de 3 miliarde dolari și 50 de blindate Bradley. Și Germania va trimite blindate ușoare, destinate transportului de trupe, și o baterie de apărare antiaeriană Patriot. Franța a anunțat că va livra Ucrainei tancuri ușoare.

Țările occidentale care acordă ajutor militar Ucrainei vor avea o noua reuniune de coordonare pe 20 ianuarie, la baza americana Ramstein, în Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite