Ajutor de stat de 80 milioane euro drept compensaţie pentru pagubele cauzate de pesta porcină africană. Proiect de ordonanță de urgență

porc porci
porc porci
13 septembrie 2018, 10:30

„Valoarea maximă totală a schemei pentru întreaga perioadă de aplicare este echivalentul în lei a 80 milioane euro. Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie a anului precedent anului în care se efectuează plăţile”, se arată în proiect.

Perioada de depunere a cererilor de plată începe cu luna octombrie a acestui an, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, şi se încheie cu luna octombrie a anului 2020.

„Ajutorul de stat reprezintă o măsură compensatorie acordată crescătorilor de porcine, persoane fizice ale căror animale au fost sacrificate la greutăţi aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, tradiţional în perioada sărbătorilor de Crăciun dar şi pentru valorificarea pe piaţa liberă, în aceeaşi perioadă şi obţinerea unor minime venituri care să le permită reluarea producţiei agricole pentru anul următor”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Resursele financiare necesare acordării ajutorului de stat se încadrează în limitele de cheltuieli aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2019 şi 2020, potrivit autorilor documentului.

„În contextul epidemiologic actual al evoluţiei pestei porcine africane în state terţe vecine şi pe teritoriul Uniunii Europene în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia şi România, se impune luarea de măsuri urgente pentru combaterea acestei boli pe teritoriul României”, se menţionează în proiect.

„Având în vedere că principala măsură instituită este distrugerea animalelor, care generează pagube grave crescătorilor de porcine, persoane fizice, se impune instituirea de urgenţă a unui ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcină africană în gospodăriile populaţiei”, motivează autorii proiectului.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 57 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 232.722 de porci afectați de boală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite