Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane de euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București

Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane de euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București
Comisia Europeană aprobă un ajutor de 254 milioane de euro pentru sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare din București
23 februarie 2021, 13:24

„Această măsură de ajutor de 254 milioane de euro, finanțată grație fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să își atingă obiectivele de eficiență energetică și va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră și a altor emisiilor poluante, fără a denatura concurența în mod nejustificat”, a precizat vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței.

România a notificat Comisiei planurile sale de a oferi un sprijin public de aproximativ 254 milioane de euro (1.208 miliarde RON) pentru reabilitarea rețelei de distribuție (în special a conductellor de prin care apa caldă ajunge către principalele puncte de distribuție) ale sistemului de termoficare în zona urbană a Bucureștiului. Sprijinul planificat va lua forma unei subvenții directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Sistemul de termoficare București este cel mai mare ca dimensiune din UE și al doilea ca mărime din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori, acoperind aproximativ 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport și 2.800 km conducte pentru sistemul de distribuție. Reabilitarea sistemului de termoficare București va consta în înlocuirea secțiunilor conductelor principale de transport a apei calde pentru aproximativ 10% din lungimea totală a rețelei de termoficare București. Această investiție va reduce pierderile de căldură, pierderile de reumplere a apei, costurile de întreținere a rețelei, precum și alte pierderi. Prin urmare, măsura va contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți.

După cum au demonstrat autoritățile române, în ciuda reducerii cu aproximativ 10% a costurilor de exploatare, funcționarea generală a sistemului de termoficare nu va genera venituri suficiente pentru a acoperi costurile de investiții. Prin urmare, proiectul nu ar fi viabil financiar fără sprijin public. Contribuția unei subvenții din fondurile structurale ale UE este necesară pentru a acoperi golul de finanțare al proiectului.

Normele UE privind ajutoarele de stat permit statelor membre să sprijine instalațiile de producere a încălzirii urbane și rețelele de distribuție, sub rezerva anumitor condiții stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și energie. În special, liniile directoare prevăd că proiectele trebuie să îndeplinească criteriile de „încălzire urbană eficientă” stabilite în Directiva privind eficiența energetică pentru a fi considerate compatibile în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Întrucât căldură alimentată în sistem – aproximativ 80% din aportul său – provine din surse de „cogenerare” – Comisia a constatat că sistemul de la București îndeplinește definiția unui sistem eficient de încălzire și răcire urbană, așa cum este stabilit în Directiva privind eficiența energetică și în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, de asemenea, că măsura este necesară, deoarece proiectul nu va fi realizat fără sprijinul public și proporțional, deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurența și este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor substanțe poluante și a îmbunătățirii eficienței energetice a sistemului de termoficare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă