Ajutor controversat. Coreea de Sud acordă Nordului un ajutor umanitar de 8 milioane de dolari

21 septembrie 2017, 22:38

Guvernul sud-coreean susţine că ajutorul umanitar pentru Coreea de Nord este o chestiune diferită de problemele politice. În plus, subliniază că nu este vorba de o alocare directă, ci prin intermediul Naţiunilor Unite.

Cho Myung-Gyon, ministrul sud-coreean al Unificării: „Am spus mereu că vom pregăti ajutor umanitar pentru Coreea de Nord, luând în calcul condiţiile proaste pe care le au copii şi femeile însărcinate acolo, dincolo de chestiunile politice.”

Din cei 8 milioane de dolari, peste jumătate ar fi administraţi de Programul Mondial pentru Alimentaţie, iar restul de Unicef pentru medicamente, vaccinuri şi tratamente. Măsura a fost aprobată chiar după ce ONU aplica noi sancţiuni Coreei de Nord, după cel mai recent test nuclear. Iar după discursul extrem de dur al preşedintelui american la ONU, Phenianul rămâne trufaş. Ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong Ho: „Dacă credea că ne surprinde ca lătratul unui câine, e clar că visează.”

Mai multe voci internaţionale, între care şi Japonia, se opun acordării de ajutoare nord-coreeneilor. Un fost expert al Congresului american, citat de Vocea Americii, estimează că măcar o treime din alimente şi medicamente vor ajunge la armată şi la elite – nu la nevoiaşi. Pe de altă parte, adepţii asistenţei internaţionale subliniază că 8 milioane de dolari ajutor este o sumă mai degrabă simbolică, la nivel de ajutoare, un semnal că diplomaţia internaţională menţine încă deschisă uşa dialogului cu Phenianul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite