Ajutoare pentru plata chiriei acordate tinerilor spanioli

7 octombrie 2021, 07:19

În Spania, în utimii ani, chiriile au crescut cu 50 la sută, în timp ce salariile au scăzut cu 8 la sută. Așa că mare parte din venitul unui tânăr angajat se duce pe cheltuielile de chirie și întreținere. Pentru a veni în sprijinul celor care au între 18 și 35 de ani Guvernul Spaniei a aprobat vouchere de 250 de euro pentru plata chiriei. Ajutorul este însă limitat pe o perioadă de maximum doi ani, iar venitul nu trebuie să depășească 23 de mii de euro pe an, pentru a fi eligibil.

Este o lege care schimbă paradigma locuințelor din țara noastră, a precizat Yolanda Diaz, ministrul Muncii și Economiei Sociale.

Noua lege aduce însă și unele măsuri controversate pentru marii proprietari care dețin peste 10 apartamente. În zonele cu cerere mare de locuințe, comunitățile autonome pot impune un preț maxim pentru închiriere, iar locuințele goale vor putea fi impozitate cu până la 150 la sută.

Guvernul ar trebui să aibă curaj și să includă zone specifice care să fie identificate ca fiind foarte solicitate în lege, ca să nu depindă de autoritățile regionale, a spus Ricardo Arnedo, purtător de cuvânt Sindicatul Chiriașilor din Zaragoza.

Este o modificare împotriva dreptului de proprietate, a constatat Lorena Sagarra, agent imobiliar.

În Madrid, sunt cele mai scumpe apartamente, cu o medie de peste 3000 de euro pe metrul pătrat, așa că puțini tineri își permit să își cumpere o locuință.

Și chiriile sunt cele mai ridicate din țară cu peste 14 euro pe metrul pătrat. Iar cele mai mici prețuri sunt în Castilla, la Mancha. Autoritățile regionale din Madrid, Andalucia și Murcia, au anunțat deja că nu vor majora impozitul proprietarilor care dețin mai multe apartamente și nici nu vor regulariza prețul chiriilor, în timp ce Comunitatea Valenciană va majora cu 30 la sută impozitul pentru a doua locuință.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă