Ajută o femeie să se ridice. Nu o întreba de ce nu pleacă, întreab-o: Ce pot să fac pentru tine?

Mii de femei obțin un ordin de protecție împotriva agresorilor, însă 30% dintre ele  sunt încălcate, iar femeile nu pot și nu știu să se apere. În sprijinul lor vine asociația Zi de Bine, care a lansat campania ”Iubirea bate la ochi”.

25 Noiembrie 2020, 11:53 (actualizat 25 Noiembrie 2020, 15:49) Știrile TVR |
Melania Medeleanu, despre drepturile femeilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În cadrul campaniei, 1.000 de femei, victime ale violenței domestice, vor avea acces la Minerva, un dispozitiv mascat într-o bijuterie, care le va ajuta să apeleze rapid la 112, dacă agresorul încalcă ordinul de protecție.

Cei care doresc să se alăture campaniei, pot face o donație în valoare de 2 euro printr-un SMS cu textul SUS la numărul 8845.

„Dacă te bate, de ce stai?”, este întrebarea pe care o primesc miile de femei, victime ale violenței domestice, iar răspunsul poate să prindă mii  de forme. Agresorii se folosesc de dependența financiară a  femeilor, exploatează incapacitatea lor de a cere ajutor sau de a scăpa de agresiune, femeile riscând să fie evacuate din casă, fără a avea un alt loc unde să meargă.

O femeie are nevoie să plece de cinci până la nouă ori până să plece definitiv. Nu are curaj, nu știe că poate. Nu i-a arătat nimeni niciodată că poate, dimpotrivă, explică Melania Medeleanu, fondatoare a Asociatiei Zi de Bine.

În loc de: De ce nu pleci?, întreab-o: Ce pot să fac pentru tine? ne spune Melania Medeleanu.

Îndrumați-le spre asociațiile care se ocupă de violență domestică. Există un Telverde, lansat de cei de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei,: 0800 500 333.

La acest număr pot fi semnalate situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 24°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 27°C 29°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI