Ajutați să lupte cu violența din școli. Un raport Salvați Copiii arată că fenomenul abuzului în unități de învățământ ia amploare

Pedepsiți acasă, certați la școală și neînțeleși nici măcar de colegi. Așa sunt mulți dintre copiii din România care se confruntă tot mai des cu violența. Fenomenul este tot mai răspândit în școli, chiar și grădinițe. O demonstrează un raport recent al Organizației Salvați Copiii, care derulează un program pilot prin care încearcă să combată astfel de comportamente. Dacă nu se intervine rapid, spun specialiștii, vom avea generații de copii cu răni pentru toată viața.

26 Ianuarie 2022, 19:18 Știrile TVR |

Alina este mama unui băiețel aflat la grădiniță și care anul acesta va merge la școală. Părinții se tem că trecerea într-un mediu nou ar putea veni la pachet cu angoase, așa că și-au dorit să-l pregătească. I-a ajutat foarte mult că în grădiniță copiii au participat la un program de combatere a comportamentelor de tip bullying, derulat de Asociația Salvați Copiii. Efectele sunt surprinzătoare.

Îngrijorările mamei nu sunt întâmplătoare, dacă ne uităm pe cifre. Un raport al Salvați Copiii arată că fenomenul abuzului în școli ia amploare.

Datele acestui studiu arată că, anul trecut, peste 20 la sută dinte copii au fost expuși abuzului verbal în mediul școlar. Aproape 80 la sută spun că, atunci când greșesc, sunt certați de către profesori. Iar acasă, aproape 60 la sută dintre părinți îi pedepsesc.

În acest moment, 3 din 10 copii sunt excluși constant din grupul de colegi sau amenințați cu bătaia, iar 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor. Toate aceste comportamente nocive lasă urme dureroase.

Programul pilot de stopare a bullyingului se desfășoară la ora actuală în mai multe grădinițe din Capitală și în județele Suceava și Călărași.

Profesorii sunt instruiți, la dispoziția grădinițelor sunt puse materiale educaționale, iar copiii sunt învățați cum să fie empatici și să reacționeze.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI