AIEA: Iranul încalcă restricţiile prevăzute în Acordul nuclear cu marile puteri

Iranul a continuat să acumuleze stocuri de uraniu îmbogăţit şi continuă să încalce obligaţiile asumate prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, arată un document al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) accesat de Associated Press și preluat de Mediafax.

05 Iunie 2020, 21:45 (actualizat 05 Iunie 2020, 21:47) Știrile TVR |
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Concluziile sunt conţinute într-un raport transmis de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ţărilor membre.

Potrivit AIEA, pe 20 mai, Iranul avea o cantitate de 1.571 de kilograme de uraniu uşor îmbogăţit, comparativ cu 1.020 de kilograme pe 19 februarie.

Conform Acordului nuclear semnat de Iran în 2015 cu marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania), Teheranul poate stoca 202,8 kilograme de uraniu îmbogăţit.

AIEA a constatat că Iranul a continuat purificarea uraniului la nivelul de 4,5%, deşi Acordul nuclear prevede nivelul de 3,67%.

Acordul nuclear oferea Iranului stimulente economice în schimbul limitării activităţilor nucleare, dar Teheranul este nemulţumit de situaţia apărută după ce preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din tratat în anul 2018. Iranul a anunţat că nu va respecta unele clauze ale Acordului nuclear dacă ţările europene nu facilitează aplicarea în totalitate a clauzelor tratatului şi anularea sancţiunilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI