AIEA anunţă un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina pentru o inspecţie la centrala Zaporojie. Sistemele de siguranţă ale centralei nucleare au fost activate joi

Centrala Zaporojie
Centrala Zaporojie
25 august 2022, 15:59

Întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parţial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut joi mai devreme că în ultima zi artileria ucraineană a lovit de ”şapte ori cu arme de mare calibru” zona centralei nucleare. Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziţii ale trupelor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru, din partea opusă centralei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Adresându-se joi Consiliului de Securitate al ONU, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că ”a adus lumea în pragul unei catastrofe radioactive” după ce a transformat centrala Zaporojie ”într-o zonă de luptă”.

Agenţia Internaţională pentru Agenţie Atomică (AIEA) şi Franţa negociază în acest timp cu Rusia o inspecţie a acestei agenţii a ONU la centrală. Ucraina cere Rusiei să-şi retragă trupele din zona centralei şi controlul acesteia să fie preluat de AIEA, cerere neacceptată de Moscova.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi că există un acord de principiu cu Ucraina şi Rusia pentru ca această agenţie să efectueze o inspecţie la centrala Zaporojie, iar aceasta ar putea avea loc ”în zilele următoare”.

”Există un acord de principiu şi acum lucrăm la detalii”, spus Rafael Grossi la postul France 24, citat de agenţia EFE.

Au existat din partea ambelor părţi ”îndoieli şi obiecţii politice”, dar nu există niciun blocaj, a asigurat el.

”Cred că suntem foarte aproape ca ambele părţi să accepte vizita. Nu putem risca să avem, pe lângă drama războiului, şi un accident nuclear”, a subliniat directorul general al AIEA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite