AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie. Rusia consideră declarațiile ”o provocare”

Imagine din satelit a centralei nucleare din Zaporojie
Imagine din satelit a centralei nucleare din Zaporojie
27 ianuarie 2023, 09:37

„Opt detonări puternice au fost auzite ieri (joi – n.r.), în jurul orei locale 10:00, făcând să vibreze geamurile birourilor uzinei, iar astăzi se aud şi mai multe”, a afirmat într-un comunicat şeful AIEA, Rafaelo Grossi, care săptămâna trecută a efectuat o vizită în Ucraina.

Experţii AIEA comunică în mod regulat despre producerea unor explozii în apropierea centralei, indică Grossi.

Un responsabil rus a respins comentariile şefului AIEA, care – potrivit acestuia – sugerează că Moscova nu poate să asigure securitatea nucleară la acest obiectiv.

Forţele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, în martie trecut, la scurt timp după ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, aflată în apropiere de linia frontului, ceea ce a determinat AIEA să plaseze experţi ai săi la toate cele cinci centrale nucleare din Ucraina.

Dar Renat Karcea, un consilier al şefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a spus că declaraţiile lui Grossi sunt nefondate.

„Nu le pot califica decât ca pe o provocare. Înainte de a furniza astfel de informaţii trebuie să le verificaţi şi să stabiliţi dacă nu cumva acestea se bazează pe zvonuri”, a spus Karcea, citat de TASS.

„Pe de o parte, ei vor să arate că fac ceva util. Pe de alta, seamănă din nou îndoială în rândul opiniei publice occidentale că, într-un fel, Rusia nu este capabilă să asigure securitatea nucleară”, a afirmat consilierul Rosenergoatom, care în 2014 se prezenta drept expert în „problemele Abhaziei şi Caucazului de Nord”, potrivit site-ului independent rusesc Zona.Media.

Tonul acerb al reacţiei lui Karcea a fost oarecum neobişnuit, comentează Reuters.

Oficialii ruşii încearcă să asigure ţările occidentale că Rusia menţine standardele de siguranţă la centrala Zaporojie şi continuă să colaboreze cu AIEA.

În comunicat, Rafaelo Grossi afirmă că a discutat despre înfiinţarea unei zone de securitate în jurul acestei centrale din sudul Ucrainei cu responsabili ai UE săptămâna aceasta la Bruxelles şi ar urma să aibă noi discuţii în această privinţă şi cu Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă