Agricultura, neafectată de criza sanitară

18 decembrie 2020, 11:10

Iustina este absolventă a Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Ion Ionescu de la Brad. Tânăra a lucrat și în timpul anilor de studiu, la o fermă din Iași, iar imediat ce a ieșit de pe băncile școlii s-a angajat ca inginer, la o multinațională.

Tânăra spune că marile companii caută permanent absolvenți bine pregătiți, dar atrage atenția că este nevoie de multă muncă și dedicație într-un domeniu precum cel agricol.

Potrivit experților în domeniu, marile companii au văzut potențialul agricol din regiune, iar fondurile europene au ajutat fermierii să își extindă suprafețele agricole, și să își cumpere utilaje moderne. Firmele au angajat în Iași personal debutant cu salarii și de 1.000 de euro pe lună.

Și Specialiștii de la Direcția Agricolă Iași vin în ajutorul persoanelor fără studii superioare care-și doresc un loc de muncă în acest sector. Vor avea, din 2021, cursuri de formare pentru tractoriști sau crescători de animale. De asemenea, agenții economici care vor angaja absolvenți ai liceelor sau universităților de profil, vor primi subvenții.

Deficitul de forță de muncă din domeniul agricol la nivel național este în acest moment, de aproximativ 10.000 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă