Agricultură cu îngrășăminte din Nigeria și Indonezia. Fermierii români și-au redus activitatea din cauza scumpirilor

3 martie 2023, 21:07

Mihai Bacrău cultivă cereale și legume pe 600 de hectare în județul Ilfov. A început lucrările agricole de sezon. A semănat deja mazăre și se pregătește pentru porumb și floarea soarelui. Are nevoie de cantități mari de îngrășăminte. Dar, din cauza prețurilor ridicate, e nevoit să utilizeze mai puțin decât e necesar pentru a obține cele mai mari producții.

Mihai Bacrău, fermier, jud. Ilfov: Prețurile înainte de război erau undeva la 1.200 de lei tonă, iar acum 4.000 de lei tonă. E o diferență foarte mare. Îngrășămintele vin din străinătate. Vom reduce din îngrășământ. Nu vom mai face două trei fertilizări. Poate una.

Daniel Radu, prim-vicepreşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: Îngrăşămintele le importăm din Bulgaria, Rusia, Turkmenistan, Turcia, din Maroc şi mai nou de prin Nigeria, Indonezia. Noi fermierii ne facem calculele cu exactitate, am mai şi redus din cantitate ca să ne putem încadra.

Anul trecut, România a importat aproape 2,8 miliarde de kilograme de îngrășăminte, mai mult decât în 2021. Datele INS arată însă că valoarea importurilor s-a dublat de la un an la altul. Producătorii locali și-au redus activitatea din cauza scumpirii record a utilităților.

Combinatul chimic din Târgu Mureș, cel mai mare consumator de gaze din țară și principalul producător de îngrășăminte pentru agricultură și-a oprit activitatea de producție de două ori în anii precedenți din cauza prețului crescut la gaze și energie electrică. Prima dată s-a întâmplat la finalul anului 2021, iar apoi în iunie 2022.

Guvernul caută soluții pentru a reporni producția locală de îngrășăminte în contextul în care energia s-a ieftinit.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Instrumentul cel mai la îndemână pentru Guvern ar fi acordarea de ajutoare de stat. Doar că aceste ajutoare de stat trebuie agreate și avizate împreună cu Comisia Europeană. Până nu avem acest aspect clarificat nu putem să promitem absolut nimic.

La Bursa Română de Mărfuri gazul natural se vinde acum cu un preț de aproximativ 255 de lei pe Mwh. Prețul este de peste trei ori mai mic decât era în aceași perioada a anului trecut.

Analiștii avertizează că în lipsa fertilizărilor există riscul că recoltele să fie mai mici.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Dacă nu fertilizăm, chiar dacă solul românesc este bogat și mai are niște resurse, producțiile riscă să fie reduse drastic între 30% și 50%. Riscul este să fie un impact foarte mare în producție și nu numai în cantitate, ci și în calitatea grâului și cerealelor recoltate de către noi.

Scăderea producțiilor agricole s-ar putea regăsi, în cele mai din urmă, în prețuri mai mari la raft, spun specialiștii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă