Agricultorii bulgari ameninţă cu proteste la Bruxelles dacă UE nu ia măsuri împotriva importului de cereale ucrainene

Cereale ucrainene
Cereale ucrainene
18 aprilie 2023, 16:00

Preşedintele Camerei Agrare a Bulgariei, Kostadin Kostadinov, a declarat marţi că dacă Bulgaria nu interzice importurile de cereale şi produse alimentare ucrainene, aşa cum au făcut Polonia, Ungaria şi Slovacia, este nevoie urgentă de alte instrumente pentru a proteja piaţa locală şi agricultorii bulgari în faţa „concurenţei neloiale” provocate cerealele ucrainene.

„Dorim măsuri precum taxe de tranzit (…), care sunt mult mai importante decât fondurile care se oferă”, a menţionat Kostadinov, făcând referire la despăgubirile de 16 milioane de euro aprobate de Comisia Europeană pentru agricultorii bulgari, în timp ce aceştia estimează la 400 de milioane de euro pierderile ce le-au fost provocate de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene.

Ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, a considerat la rândul său că este doar o „chestiune de timp” până când guvernul de la Sofia va interzice importul cerealelor ucrainene. Dar el a adăugat că, înaintea unei decizii, trebuie studiată baza juridică a unei asemenea interdicţii, pe care Bruxellesul o consideră „inacceptabilă”.

Pe de altă parte, ministrul bulgar a atras atenţia că, în condiţiile în care alte state est-europene au interzis deja accesul cerealelor ucrainene fără ca Bulgaria să ia o decizie similară, efectul va fi acumularea unei şi mai mari cantităţi de cereale ucrainene pe teritoriul bulgar.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Duminică, Polonia a anunţat că interzice inclusiv tranzitul cerealelor şi produselor alimentare ucrainene, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că aceste produse destinate ţărilor terţe doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară. Guvernul polonez s-a referit astfel la aşa-numitele „coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Însă mari cantităţi de cereale ucrainene destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite