Agricultorii avertizează că lipsa precipitațiilor va afecta culturile din acest an. Ei cer refacerea sistemului de irigații

30 martie 2022, 15:04

În sudul județului Mehedinți, culturile de grâu semănate în toamnă sunt afectate de secetă. Fermierii mizează acum pe porumb și floarea soarelui și speră ca vremea să țină cu ei.

Mii de hectare agricole din Moldova, Crișana, Dobrogea și zone importante din Oltenia suferă, în lipsa apei din pământ, spun meteorologii. Însă tot ei anunță că vin zile ploioase, chiar dacă vor fi puține, iar apa nu va pătrunde mai mult de 20 de cm în sol.

În zonele unde a mai plouat, lucrurile stau puțin mai bine. Însă pentru producții mari, culturile au nevoie de apă în continuare, spun fermierii care cer refacerea sistemul de irigații.

În zona Burila Mare din Mehedinţi, au fost modernizate stațiile de pompare, însă nu este apă în canalele de irigații.

Fermierii vor să fie redeschis Planul Național de Redresare și Reziliență și să includă și finanțarea unei rețele naționale de irigații.

Acum, agricultorii spun că au pierdut jumătate din culturile pe anul acesta.

Ministrul Agriculturii anunță că fermierii vor avea acces la irigații mai devreme. În județul Timiș, canalele pentru udat au fost deja umplute cu apă, iar acțiunea se va repeta și în zonele în care agricultorii solicită acest lucru.

Fără un astfel de ajutor, fermierii se tem că vor intra în faliment, mai ales dacă și vara va fi secetoasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă