Producția mare de fructe din această vară nu înseamnă doar profit, ci și probleme în plus pentru agricultori. Au marfă multă, dar NU și piață de desfacere. Așa că stau cu lăzile la porți și speră că merele, perele și prunele culese din propriile livezi să nu se strice în așteptarea clienților. Dar sunt și vești bune: cei care vor să facă sucuri, gemuri și alte produse procesate au acum la dispoziție aproape 27 de milioane de euro, bani europeni.
Comuna Braniştea, judeţul Bistriţa-Năsăud. Tarabele localnicilor sunt pline cu fructe și legume de sezon. Dar puțini șoferi opresc la marginea drumului să cumpere. Marfa se strică repede, mai ales în zilele caniculare.
Oamenii spun că nu au soluții. Nu pot face sucuri sau alte produse procesate în cantități mari, pentru că nu au utilaje.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pune la dispoziția agricultorilor aproape 27 de milioane de euro, bani europeni, pentru colectarea, prelucrarea și comercializarea fructelor. Condiția este ca beneficiarii să se înregistreze fiscal, adică să înființeze PFA, o întreprindere familială sau o firmă.
Cererile de finanțare se depun doar pe Internet. Suma maximă care poate fi obținută pe proiect este de 1,5 milioane de euro. Aportul propriu variază între 30% pentru asociațiile de agricultori și 50% în cazul IMM-urilor.