Agricultorii ar putea fi obligați să întrețină pământul roditor

Proprietarii de pământuri dar și agricultorii care lucrează terenuri în arendă ar putea avea obligații noi. Pe lângă curățarea și întreținerea suprafețelor vor trebui să protejeze solurile și să ia măsuri în situația în care acestea sunt degradate. În caz contrar vor risca amenzi usturătoare. Parlamentarii au pregătit o lege pentru protecția solurilor. Experții au avertizat că mai puțin de o treime din terenul arabil al țării mai este foarte roditor.

14 Februarie 2020, 16:13 (actualizat 14 Februarie 2020, 20:02) |
Întreținerea pământului roditor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Agricultorii care primesc subvenții trebuie să curețe terenurile și să le întrețină. Nu au însă nicio obligație și în ceea ce privește protejarea solurilor. Doar fermierii interesați de producții mari iau astfel de măsuri și folosesc fertilizanți.

În lipsa unor reglementări, prea puțin agricultori cunosc ce proprietăți au solurile pe care le lucrează. Din acest motiv aplică îngrășăminte după ureche și fac astfel mai mult rău solului.

Parlamentarii au pregătit o lege pentru conservarea și protecția solului. Proprietarii de pământuri dar și cei care le lucrează în arendă ar putea fi obligați să ia măsuri pentru a preveni degradarea solurilor și pentru refacerea celor afectate. În plus, la orice tranzacție cu pământuri va fi obligatorie deținerea unui certificat privind calitatea solului.

Autoritățile vor stabili perimetrele afectate. Dar costul cu refacerea solului aparțin proprietarilor sau arendașilor. Nu sunt excepții nici pentru cei care nu pot efectiv să întrețină pământul.

Proiectul de lege va fi supus votului parlamentarilor. Dacă va fi adoptat, atunci persoanele fizice care nu vor lua măsuri pentru conservarea și protecția solului vor risca amenzi până la 5.000 de lei. Pentru firme, amenzile sunt de până la  50.000 de lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI