Centrele de evaluare COVID, tot mai aglomerate, pe măsură ce numărul infectărilor crește

3 august 2022, 17:15

Peste 9.000 de cazuri noi au fost anunţate în ultima raportare a Ministerului Sănătăţii. Mai puţine decât ieri şi mai puţine faţă de aceeaşi zi a săptămânii trecute. 3 995 de persoane sunt internate în secţiile COVID din ţară, iar 258 primesc îngrijiri în terapie intensivă. Gradul de ocupare al paturilor de spital este de 17 procente, iar în secţiile de ATI este de 15 la sută. Cele mai multe cazuri sunt în Capitală, peste 1800.

În București sunt şi 11 centre de evaluare, dintre care unul la Marius Nasta.

Dr. Gina Ciolan, director medical, Institutul „Marius Nasta”: „Avem un număr mai mare de pacienţi faţă de zilele trecute. Centrul de evaluare funcţionează zilnic între 08.00 şi 18.00. În acest moment, cred că reuşim să le facem faţă şi să acoperim nevoile, pentru că, la nivelul Bucureştiului, sunt cele mai multe centre de evaluare şi, atunci, pacienţii se pot adresa în funcţie de domiciliul dumnealor.”

Dr. Tudor Constantinescu, medic pneumolog, Institutul „Marius Nasta”: „Prezenţa la un centru de evaluare este solicitată de către pacienţi, în special de cei care au şi alte boli sau pacienţi care au forme clinice manifestate. Marea majoritate au forme usoare, care seamănă cu o simplă raceală și nu necesită o evaluare într-un centru specializat.”

Pentru cei care sunt consideraţi la risc şi cu boli severe, medicii recomandă tratament cu antivirale, doar dacă pacienţii vin la evaluare în primele cinci zile de la debutul simptomelor.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „În momentul în care pacientul se prezintă la centru, acesta va fi examinat, daca se va impune, va primi tratament la domiciliu.”

Medicii au la dispozitie trei antivirale în acest moment. Două dintre ele pot fi administrate în regim ambulatoriu, iar al treilea este injectabil. De două săptămâni, autorităţile au reluat discutiile cu distribuitorii de antivirale pentru noi comenzi.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „La începutul săptămânii viitoare, vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic, lucrul ăsta însă nu ne poate lăsa fără reacţie, trebuie să continuăm să dezvoltăm asistenţa medicală ambulatorie, să asigurăm antivirale pacienţilor în ambulatoriu şi în spital. Facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat.”

În ultima săptămână din iulie, aproape 40 % din cazuri au fost înregistrate în București, Cluj, Timiș, Constanta si Prahova.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă