Aglomerație mare în Vama Nădlac. Timpul de așteptare la intrarea în România a ajuns la peste șapte ore

17 mai 2020, 10:40

Pentru a doua zi consecutiv, mii de români au trecut printr-un calvar la intrarea în țară. Au stat ore în șir în picioare, înghesuiți, fără mâncare, fără apa. Nici vorbă de distanțare socială sau de alte măsuri de protecție. La prânz, timpul de așteptare la intrare în Vama Nădlac era de 480 de minute. Mulți au mers și 8 kilometri pe jos din locul unde i-au lăsat microbuzele până la graniță. Alții și mai mult. Cei mai mulți sunt români care nu mai au unde lucra în vest și se întorc acasă.

Jandarmii care au încercat să-i ajute pe polițiștii de frontieră și să asigure ordinea au fost depășiți de situație. Iar aglomerația nu s-a diminuat, deși la Nădlac 1 sunt mai multe artere de intrare. Iar polițiștii au deschis și punctul de trecere de la Nădlac 2.

Și Vama Borș a fost deschisă. Timpii de așteptare sunt mai mici, dar și acolo a început să se aglomereze.

Toate persoanele care intră în țară sunt preluate de angajații Direcției de Sănătate Publică pentru triajul epidemiologic și completarea declarațiilor. Așa că procedurile durează. Oamenii trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu, indiferent din ce țară se întorc.

Peste 10 mii de oameni au intrat în țară

Peste 10. 000 de persoane su intrat în ultimele 24 de ore în România, prin toate cele trei puncte de trecere a frontierei din vestul țării. Cele mai multe au intrat prin vama Nădlac I, unde timpul de așteptare ajunge până la opt ore.

Sunt multe persoane care trec granița pe jos. Oamenii stau înghesuiți, fără să respecte normele de distanțare socială.

Cozile de mașini depășesc peste 10 kilometri, deși la Nădlac 1 sunt 7 artere pentru intrarea în țară și 6 pentru ieșire, iar persoanele fizice pot folosi de acum și vama Nădlac 2. Tot pentru a fluidiza traficul se poate folosi și vama Borș.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Laura Bondar:  Avem deschise la PTF Borş 7 artere la intrare în ţară, iar la ieşire 4 artere. În ultimele 24 de ore au intrat aproximativ 2700 de persoane, iar la ieşire s-au efecuat formalităţile de frontieră pentru aproximativ 1700 de persoane.

Toate persoanele care intră în țară sunt preluate de cei de la DSP pentru triajul epidemiologic și completarea declarațiilor. Apoi trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu.

____________________________

Proteste la Vama Nădlac 1, unde oamenii aşteaptă ore în şir să treacă. A fost deschisă și Vama Borș

Sute de persoane aşteptau, duminică dimineaţă, să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I, care poate fi tranzitat după o aşteptare de opt ore, din cauza aglomeraţiei, în pofida faptului că autorităţile au redeschis, sâmbătă seară, şi PTF Nădlac II.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Claudia Ardelean, a declarat, potrivit Agerpres, că se menţine un număr foarte mare de persoane care ajung la frontieră, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din România.

În ultimele 24 de ore, prin Nădlac I au intrat în ţară aproximativ 4.000 de persoane, la fel ca în ziua anterioară, însă cifra este de trei ori mai mare decât în urmă cu trei zile. Prin acelaşi punct, au ieşit din România 6.100 de persoane, dublu faţă de ziua anterioară.

Autorităţile române au redeschis pentru autoturisme şi PTF Nădlac II (de pe autostrada pan-europeană), sâmbătă seară, de la ora 19,00, pentru a fluidiza traficul la graniţa dintre România şi Ungaria. Nădlac II a fost rezervat, în ultimele săptămâni, traficului de marfă. În doar 13 ore, respectiv până duminică dimineaţă la ora 8,00, prin acest punct au intrat deja în România 4.500 de persoane şi au ieşit 2.500.

Conform Poliţiei de Frontieră Arad, duminică dimineaţă se aştepta 480 de minute la intrare în România prin Nădlac I, unde controlul se făcea pe şapte artere, şi 250 de minute la Nădlac II, unde erau deschise şase artere.

La ieşirea din ţară, se aştepta 90 de minute la Nădlac I, unde au fost deschise şase artere, şi 30 de minute la Nădlac II, unde se lucrează pe două artere.

Autorităţile de frontieră precizează că timpii mari de aşteptare sunt cauzaţi, la intrarea în ţară, atât de aglomeraţie cât şi de anchetele epidemiologice, care fac ca procedurile să dureze până la 10 minute pentru o persoană, faţă de 30 de secunde înainte de pandemie.

Echipaje de jandarmi supraveghează cele două puncte de frontieră, pentru a asigura ordinea publică, însă nu au fost semnalate incidente, în afară de nemulţumiri exprimate de unii călători care, din când în când, claxonează insistent, huiduie şi cer să fie lăsaţi să treacă graniţa mai repede.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite