Aglomerație de avioane în spațiul aerian românesc. Companiile evită Ucraina, de frica rachetelor rusești

Cerul României este tot mai aglomerat de la începutul crizei militare ruso-ucrainene. De frica bombelor, majoritatea companiilor aeriene au ales rute pentru avioane care ocolesc spațiul țării vecine. Asta înseamnă o creștere cu 10 la sută a traficului deasupra României. Piloţii spun că din această cauză se pot înregistra întârzieri.

16 Februarie 2022, 21:22 (actualizat 16 Februarie 2022, 22:05) Știrile TVR |

La ora 10.30, în centrul de comandă al ROMATSA, controlorii de zbor erau în alertă. Urmăreau sute de avioane pe un ecran unde fiecare click înseamnă viața a mii de oameni.

Din cauza tensiunilor din Ucraina, majoritatea companiilor au decis să evite spațiul aerian al acestei țări.

Toate avionele care circulă din est și au ca destinație orașe din vestul Europei nu mai trec pe aici, pe deasupra Mării Negre, și evită spațiul aerian ucrainean. Așa că cea mai bună variantă e să tranziteze România.

COSMIN MIRCEA, directorul direcției Regionale a ROMATSA: Noi am remarcat o ușoară tendință de creștere a traficului aerian din spațiul României, acesta este influențat, pe de o parte, de schimbările geopolitice din regiune și de exercițiile militare care se desfășoară în Marea Neagră. Creșterile au apărut în ultimele două săptămâni.

În această perioadă, spațiul aerian românesc a fost tranzitat și de 1.267 de aeronave în 24 de ore. O creștere cu cel mult 10% față de o zi normală.

COSMIN MIRCEA, directorul direcției Regionale a ROMATSA: Când o companie dorește să survoleze spațiul aerian al oricărei țări, depune un plan de zbor, iar în urma planului de zbor, se facturează.

ILIE ȚONCU, pilot: Chiar alaltăieri am zburat la Valencia și într-adevăr am sesizat o aglomerare a traficului aerian, în special în zona noastră, a României. Se resimte în întârzieri, în procedurile de apropiere la aterizare. Fiind mai multe avioane în zona culoarului aerian, culoarele aeriene sunt exact ca pe șosea și atunci eșalonarea avioanelor se face la o anumită distanță. Te pot restricționa să zbori mai încet, să păstrezi o distanță mai mare între avioane.

Teama companiilor aeriene vine după tragedii precum cea din 2014, când un avion al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care aveau loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Toți cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au murit, iar ancheta a dovedit că avionul a fost doborât cu o rachetă rusească.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI