Agerpres: Mai mulți rezidenți italieni și francezi dau o mână de ajutor Spitalului Județean din Arad. Aici zeci de cadre au intrat în concediu medical sau au demisionat

Mai mulţi medici rezidenţi străini lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în perioada epidemiei de coronavirus. Sunt francezi și italieni care provin din zone afectate grav de COVID-19, medici care au ales însă să îngrijească pacienţi internaţi la Arad, transmite Agerpres.

02 Aprilie 2020, 16:14 (actualizat 02 Aprilie 2020, 16:37) |
Giuseppe Esposito / FOTO: (c) Giuseppe Esposito / Facebook

În prezent lucrează în Spitalul Județean din Arad 315 de medici rezidenţi, iar o parte dintre aceştia sunt străini, majoritatea cu studiile făcute la Arad.

În funcţie de specialitate, ei și-au desfășurat activitatea în special în mediul privat, însă în contextul epidemiei de coronavirus, oferă ajutor cadrelor medicale din spital.

Unul dinte rezidenţii italieni, Giuseppe Esposito, în vârstă de 29 de ani, a declarat pentru agenția de presă că, deşi criza sanitară a afectat grav ţara sa, inclusiv zona din care provine, a ales să rămână în Arad pentru a da o mână de ajutor în spital.

"Eu lucram la un cabinet de medicină de familie, specialitatea mea, însă imediat ce a apărut această criză, am mers la frontieră pentru a ajuta la triajul epidemiologic, iar acum lucrez în spital", povestește Giuseppe Esposito.

"Nu e uşor deloc în această perioadă, în care există şi unele lipsuri, mă refer la echipamente de protecţie, dar trebuie să rămânem pentru a ne ajuta pacienţii. Nu m-am gândit nicio clipă să renunţ, e datoria mea să fiu în prima linie, chiar dacă familia mea din Italia îşi face uneori griji", a subliniat medicul.

În spital se mai află 14 conaţionali, toţi foşti colegi de facultate.

"Suntem 15 medici rezidenţi din Italia acum în spital, care am terminat facultatea la Arad, toţi după anul 2016. Mai sunt şi din alte ţări, cum ar fi Franţa. Avem specializări diferite, medicină de familie, medicina muncii, medicină internă sau infecţionişti. Lucrăm în ture şi ajutăm cum putem până când se încheie criza", a subliniat Esposito.

Medicul italian are şi un mesaj pentru arădeni: "Îi rugăm să respecte sfaturile autorităţilor şi să evite să iasă din casă, pentru că situaţia poate fi mult mai gravă decât acum".

Directorul de comunicare al Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando, a subliniat la rândul său că ajutorul venit din parte rezidenţilor străini este foarte important în această perioadă.

"În condiţiile în care avem foarte mare nevoie de cadre medicale, gestul acestor rezidenţi ne dă speranţă şi încredere că nu vom duce lipsă de personal medical calificat, cu atât mai mult cu cât nu suntem la finalul acestei grele încercări, ci probabil doar la început", a declarat Andrei Ando.

Cei mai mulți rezidenţi străini care lucrează în această perioadă la SCJU Arad au terminat studiile la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad. Unitatea de învățământ superior are peste 5.000 de studenţi, din care o treime sunt străini.

Până joi, 127 de angajaţi ai SCJU Arad, dintre care 35 de medici, au intrat în concediu medical. Alţi 40 au demisionat. Printre ei, și 14 medici.

Spitalul are în total 2.047 de angajaţi - 371 de medici, 985 de asistenţi, 387 de infirmieri, 64 de brancardieri.

Din cele 1.330 de paturi ale unităţii medicale, 347 erau ocupate joi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI