Agenţia spaţială rusă (Roscosmos): Echipajul rămas blocat pe Staţia Spaţială Internaţională va reveni pe Terra în septembrie

Roscosmos
Roscosmos
21 februarie 2023, 11:15

În decembrie, capsula Soiuz MS-22, conectată la ISS şi care ar fi trebuit să îi aducă pe Terra pe americanul Frank Rubio şi pe ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, a suferit o scurgere spectaculoasă, care, potrivit autorităţilor de la Moscova, a fost cauzată de impactul cu un micrometeoroid.

Roscosmos a decis să trimită pentru salvarea lor o altă capsulă spaţială, Soiuz MS-23, care va fi lansată pe 24 februarie de pe Cosmodromul Baikonur.

Înaintea acelei scurgeri, echipajul menţionat ar fi trebuit să revină pe Terra în data de 28 martie. „În prezent, acest lucru este prevăzut să se întâmple cu ajutorul Soiuz MS-23, în septembrie 2023”, a anunţat Roscosmos într-un comunicat publicat marţi.

Agenţia rusă a dat asigurări spunând că această durată prelungită în spaţiu – în contextul în care misiunile durează de obicei doar şase luni – nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea echipajului, care „percepe pozitiv această prelungire”.

Roscosmos a citat exemplul cosmonautului Piotr Dubrov şi pe cel al astronautului Mark Vande Hei, a cărui misiune în spaţiu a fost prelungită, în 2021, de la şase luni la un an.

O scurgere similară a afectat la jumătatea lunii februarie un alt vehicul rusesc, transportorul de tip cargo Progress MS-21, conectat la ISS din luna octombrie şi care s-a desprins de laboratorul orbital pe 18 februarie înainte să fie distrus la intrarea în atmosferă în urma unei prăbuşiri controlate.

Roscosmos a anunţat marţi că „un impact exterior” a cauzat acea scurgere.

În baza fotografiilor şi a înregistrărilor video cu vehiculul cargo avariat, Roscosmos a constatat prezenţa unor „găuri” în suprafaţa exterioară a acestuia, mai ales la nivelul unui „radiator” şi al panourilor sale solare.

Agenţia rusă a exclus ipoteza unui defect de fabricaţie. Potrivit Roscosmos, o serie de experimente, concepute pentru „a imita avaria”, sunt programate în perioada următoare cu scopul de a înţelege mai bine originea incidentului şi de „a contracara acest gen de ameninţări”.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare aflate încă în vigoare între Moscova şi Washington de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, declanşată în urmă cu un an, şi după sancţiunile internaţionale impuse ulterior Kremlinului de ţările occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite