Agenţia Spaţială Română: Devierea unui asteroid, live, pe 26 septembrie. Un instrument proiectat în țara noastră va măsura traiectoria

Asteroid
Asteroid
22 septembrie 2022, 18:24

„O sondă spaţială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internaţional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. Acest pas este parte a misiunii internaţionale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiţii care nu prezintă niciun risc pentru Pământ şi cea europeană HERA care va observa dacă am reuşit sau nu devierea asteroidului, precum şi modificări ale suprafeţei acestuia”, explică ROSA într-un comunicat de presă.

Evenimentul este transmis online conform programului:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART

18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos

19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis

20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferinţa de presă

România va contribui la partea europeană a misiunii

“Componente realizate în ţara noastră vor fi „ochii” misiunii Hera, fără de care aceasta nu s-ar putea ghida şi manevra corect. Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii şi felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinaţie va depinde de tehnologia românească, la care lucrează în prezent specialişti ai companiei GMV România. (…) Un instrument proiectat în România va măsura devierea asteroidului. Dacă misiunea de apărare planetară a avut sau nu succes este o întrebare la care se va putea răspunde cu ajutorul unui instrument proiectat la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000. De asemenea, contractorul principal al altimetrului, Efacec Portugalia, a implicat şi Efacec România în proiect”, precizează Agenţia Spaţială Română.

Echipa din România participă în gestionarea procesului de achiziţie şi respectiv achiziţionarea tuturor componentelor, electronice sau de alt tip.

Creierul misiunii de apărare planetară Hera este testat cu echipamente produse în România.

Echipa ATOS România a realizat echipamentul cu care se testează sistemul de gestiune al datelor, inclusiv computerul de bord al misiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite