Agenţia Naţională de Transplant: Se poate face transplant de plămâni la spitalul Sfânta Maria

23 martie 2017, 13:25

Cei 3 angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant care au fost trimişi la spitalul Sfânta Maria au constatat în timp record că unitatea are tot ce îi trebuie ca să îi ajute pe românii care au nevoie de un transplant pulmonar.

Echipa care ar trebui să se ocupe de pacienţi e compusă din colaboratori. Cel care ar trebui să opereze, de exemplu, este un chirurg angajat într-un spital din Germania. El ar trebui să ia avionul când este anunţat că există plămâni disponibili pentru transplant.

Ministrul Sănătăţii are acum o responsabilitate uriaşă. Odată ce va spune că pacienţii pot fi operaţi la spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, niciun bolnav nu va mai fi trimis în centrele europene de transplant pulmonar. Florian Bodog trebuie să se asigure că toţi cei 20 de pacienţi de pe listele de aşteptare pot fi operaţi la Sfânta Maria, indiferent cât de gravă este boala lor, menţionează Emanuela Schweninger, jurnalist Ştirile TVR.

Până acum pacienţii erau operaţi la AKH Viena pentru că ţara noastră trimitea plămânii în străinătate. Acordul expiră în câteva zile.

Dacă deschidem centrul de la Sfânta Maria, organele vor rămâne în România.

În timp ce autorităţile nu găsesc soluţii, pacienţii care au nevoie de transplant se sting.

O femeie cu fibroză pulmonară care a fost refuzată de clinica AKH a murit pe un pat de spital din România.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia generată de rezilierea de către spitalul AKH din Viena a contractului privind transplantul de plămâni pentru români.

ACTUALIZARE Spitalul ‘Sfânta Maria’ nu este pregătit să facă transplant pulmonar, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

„România nu este pregătită pentru transplant pulmonar. De asemenea, Spitalul ‘Sf. Maria’ nu este pregătit să facă acest lucru, pentru că nu are echipe care să aibă o activitate la modul integrat, pentru că trebuie să integrăm prelevarea, trebuie să avem specialist cu experienţă care să facă prelevarea, trebuie să avem pregătirea pacientului pentru transplant, trebuie să avem transplantul propriu-zis. De asemenea, în post-transplant avem nevoie de o îngrijire deosebită”, a explicat Barbu într-o dezbatere pe teme medicale, citat de Agerpres.

El a afirmat că nu există niciun specialist care să facă prelevarea de plămân.

„Să ne spună dl Copcă (Narcis Copcă, managerul Spitalului ‘Sf. Maria’ – n.r.) sau Agenţia Naţională de Transplant dacă avem un singur specialist în România (…) care să preleveze plămân, dacă există un protocol continuu, deci asumat, de prelevare şi transplant. Ştiu, din discuţiile cu specialiştii, că nu avem aşa ceva. Nu există niciun specialist care să facă prelevare, niciun specialist care să facă transplant, niciun specialist care să acorde asistenţă medicală post-transplant”, a susţinut Vasile Barbu.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat la Tulcea că spitalul ‘Sfânta Maria’ din Bucureşti îndeplineşte toate condiţiile logistice pentru efectuarea operaţiilor de transplant pulmonar. „Concluzia, comunicată în scris de preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, dl. prof. Deac, este că la Spitalul ‘Sf. Maria’ există toate condiţiile logistice pentru a se desfăşura transplant. În acelaşi timp, am luat legătura cu dl. prof. Klepetko (de la centrul medical din Viena – n.r.) pentru continuarea programului de transplant pulmonar la Viena”, a spus Bodog.

ACTUALIZARE Telejurnal 3 angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant s-au deplasat ieri la spitalul Sfânta Maria,  a transmis Emanuela Schweninger pentru Telejurnal 13.00.

Angajaţii au verificat cu atenţie ce dotări are centrul de transplant pulmonar, dacă circuitele sunt respectate şi ce doctori ar urma să se ocupe de pacienţii care ar fi supuşi unor astfel de intervenţii chirurgicale la spitalul din Capitală.

Nu a fost găsită nicio neregulă. Structura de personal este corespunzătoare, centrul este dotat cu echipamente şi aparatura necesară pentru realizarea acestor intervenţii, susţine agenţia. De asemenea, medicii cunosc procedurile în cazul prelevării şi există şi logistica necesară pentru stocarea datelor.

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant spune că nu există în acest moment niciun motiv pentru care nu s-ar putea face transplant pulmonar la spitalul Sfânta Maria şi va înmâna acest raport ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. El este cel care va lua decizia finală.

Dacă răspunsul va fi pozitiv, centrul va fi inclus în programul naţional de transplant şi va fi finanţat.

A fost trimisă însă în control exact instituţia care acum un an decidea că toate criteriile sunt deja îndeplinite pentru transplant, precizează Emanuela Schweninger, jurnalist Ştirile TVR.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, voia să aducă în ţară mai mulţi experţi internaţionali pentru a vedea dacă într-adevăr transplantul pulmonar se poate face în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi.

Şi actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că înainte de a lua o decizie se va gândi la siguranţa bolnavilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă