Agenţia Națională de Transplant, plângere la DIICOT. Noul director, Anca Mureşan Baculea, spune că au fost disfuncționalități care au pus în pericol vieți

Acuzaţii grave din partea noii şefe a Agenţiei Naţionale de Transplant care, astăzi, a depus o plângere la DIICOT. Anca Mureşan Baculea spune că vieţile pacienţilor au fost puse în pericol din cauza unor disfuncţionalităţi apărute la Registrul Naţional de Transplant care, până acum, a fost gestionat de o firmă privată. Niciunul dintre predecesorii săi nu a putut fi contactat pentru a lămuri situaţia.

21 Septembrie 2018, 21:45 (actualizat 21 Septembrie 2018, 22:09) Știrile TVR |
Agenția de Transplant, plângere la DIICOT
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anca Mureşan Baculea, director al Agenţiei Naţionale de Transplant din luna iulie: Activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant a fost subminată. Sănătatea și viețile unor pacienți au fost în pericol.

Noua şefă a Agenţiei de Transplant le-a cerut procurorilor anti mafia să afle cine sunt vinovaţii. Spune că i s-a permis accesul la informaţiile din sistem doar după rezilierea contractului de prestări servicii cu firma privată care gestiona Registrul Naţional de Transplant. Acolo trebuie înscrişi toţi cei care au nevoie de organe sau ţesuturi şi primesc un cod unic de identificare numit CUIANT.

  • Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: Eram siguri că el se află în posesia şi în directa gestiune a Agenţiei Naţionale de Transplant.
  • Reporter: Şi dacă o firmă privată are acces la acest cod?
  • Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: Nu are voie nimeni, este confidenţialitatea datelor.

66 de persoane angajate în unităţi sanitare de stat sau private care se ocupă de transplant au fost desemnate prin ordine de ministru să gestioneze datele. Acum sistemul funcţionează bine, spune şefa agenţiei, dar nu toate disfuncţionalităţile constatate au fost rezolvate.

Detalii va da doar într-o viitoare conferinţă de presă în care ministrul Sorina Pintea va prezenta ce a descoperit Corpul de control de la minister.

Anca Mureşan Baculea, director al Agenţiei Naţionale de Transplant din luna iulie: O să vedem care a fost trasabilitatea organelor și receptorii compatibili, cum s-au alocat aceste organe.

Atât ministrul Sorina Pintea cât şi fostul ministru Vlad Voiculescu au reclamat problemele din sistemul de transplant. Nu există o listă de aşteptare pe ţară, ci pe centrele acreditate. Iar criteriile pentru transplant nu sunt clare.

  • Reporter: Şi cum se aleg receptorii?
  • Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, 1 august 2018: O să întreb şi eu. Compatibilitatea e un criteriu.

Aproape 18 mii de pacienţi apar în Registrul Naţional de Transplant, înfiinţat în anul 2009.

Potrivit cifrelor de pe site, aproape 3.400 de români aşteaptă un organ salvator: rinichi, ficat, inimă sau plămân. 2.275 au fost transplantaţi, iar 456 au murit aşteptând.

Datele nu coincid, însă, cu cele primite de noua conducere de la fiecare centru în parte.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI