Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului depășesc de 18 ori limita autorizată

28 februarie 2023, 22:45

Stocurile au ajuns la 12 februarie la 3.760,8 kg (faţă de 3.673,7 kg în octombrie), de peste 18 ori limita autorizată prin acordul internaţional din 2015, potrivit unui text consultat de AFP, cu câteva zile înainte de Consiliul guvernatorilor al agenţiei ONU.

AIEA a confirmat că a detectat în Iran particule de uraniu îmbogăţit la 83,7%, chiar sub nivelul de 90% necesar pentru producerea unei bombe atomice, potrivit unui raportului.

Aceste indicii au fost descoperite în urma recoltării de eşantioane, în ianuarie, în uzina subterană Fordo, a precizat organismul ONU, care confirmă astfel informaţii din surse diplomatice.

AIEA a cerut „clarificări” şi „discuţiile sunt încă în desfăşurare” pentru a determina originea acestor particule, se arată în documentul citat.

Iranul, care neagă că intenţionează să achiziţioneze armă atomică, a raportat, la rândul său, „fluctuaţii involuntare” în timpul procesului de îmbogăţire, într-o scrisoare adresată AIEA.

Săptămâna trecută, Teheranul a susţinut „că nu a făcut nicio încercare de îmbogăţire peste 60%”.

„Prezenţa particulelor în proporţie de peste 60% nu înseamnă că există o îmbogăţire (de uraniu) de peste 60%”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie nucleară, Behrouz Kamalvandi.

Aceste informaţii survin în momentul în care negocierile pentru relansarea acordului încheiat în 2015 pentru limitarea activităţilor atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale au stagnat.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite