Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului depășesc de 18 ori limita autorizată

Iranul a continuat să crească în ultimele luni stocul de uraniu îmbogăţit, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, al cărei director, Rafael Grossi, este aşteptat la Teheran la sfârşitul săptămânii, relatează AFP.

28 Februarie 2023, 22:45 (actualizat 28 Februarie 2023, 22:55) Știrile TVR |
Pastilă de uraniu / FOTO: Shutterstock - www.shutterstock.com
Pastilă de uraniu
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)

Stocurile au ajuns la 12 februarie la 3.760,8 kg (faţă de 3.673,7 kg în octombrie), de peste 18 ori limita autorizată prin acordul internaţional din 2015, potrivit unui text consultat de AFP, cu câteva zile înainte de Consiliul guvernatorilor al agenţiei ONU.

AIEA a confirmat că a detectat în Iran particule de uraniu îmbogăţit la 83,7%, chiar sub nivelul de 90% necesar pentru producerea unei bombe atomice, potrivit unui raportului.

Aceste indicii au fost descoperite în urma recoltării de eşantioane, în ianuarie, în uzina subterană Fordo, a precizat organismul ONU, care confirmă astfel informaţii din surse diplomatice.

AIEA a cerut "clarificări" şi "discuţiile sunt încă în desfăşurare" pentru a determina originea acestor particule, se arată în documentul citat.

Iranul, care neagă că intenţionează să achiziţioneze armă atomică, a raportat, la rândul său, "fluctuaţii involuntare" în timpul procesului de îmbogăţire, într-o scrisoare adresată AIEA.

Săptămâna trecută, Teheranul a susţinut "că nu a făcut nicio încercare de îmbogăţire peste 60%".

"Prezenţa particulelor în proporţie de peste 60% nu înseamnă că există o îmbogăţire (de uraniu) de peste 60%", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru energie nucleară, Behrouz Kamalvandi.

Aceste informaţii survin în momentul în care negocierile pentru relansarea acordului încheiat în 2015 pentru limitarea activităţilor atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale au stagnat.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI