Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică apreciază că deversarea în ocean a apelor reziduale de la centrala Fukushima va avea efecte neglijabile asupra mediului

Japonia va deversa apa contaminată de la Fukushima în mare
Japonia va deversa apa contaminată de la Fukushima în mare
4 iulie 2023, 14:43

Grossi i-a confirmat premierului nipon Fumio Kishida că operaţiunea „ar avea un efect radiologic neglijabil asupra oamenilor şi a mediului”. Într-un dialog cu presa, el s-a referit explicit şi la consecinţele pentru apa de mare, pentru peşti şi sedimente.

Guvernul Japoniei urmează să studieze raportul. Obiectivul este începerea deversării în această vară.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică aprobase deja proiectul.

Directorul agenţiei va merge miercuri la Fukushima, în nord-estul Japoniei, unde va vizita centrala distrusă în 11 martie 2011 de o catastrofă în lanţ – cutremur, tsunami, accident nuclear.

Topirea combustibilului nuclear din 3 din cele 6 reactoare ale centralei a fost cel mai mare dezastru postbelic din Japonia şi al doilea accident nuclear ca gravitate, după cel din 1986, de la Cernobîl.

Scurgerile de materiale radioactive au impus evacuarea a zeci de mii de locuitori din apropiere.

Decontaminarea sitului şi demontarea instalaţiilor vor mai dura zeci de ani, însă Japonia se confruntă cu problema imediată a depozitării a circa 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată, provenită din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia necesară pentru răcirea miezurilor reactoarelor.

Capacitatea de depozitare va deveni în curând insuficientă, iar o parte din apă va fi deversată în ocean, după un tratament de decontaminare și diluare care va elimina elementele radioactive, cu excepţia tritiului (izotop al hidrogenului).

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite