Agenţia Internaţională a Energiei avertizează că emisiile de CO2 vor reveni în 2021 la nivelul anterior pandemiei dacă guvernele nu iau măsuri

Poluare
Poluare
11 ianuarie 2021, 18:01

Emisiile de CO2 au scăzut cu 7% în 2020, până la un nivel înregistrat în urmă cu un deceniu, a anunţat directorul IEA, Fatih Birol, adăugând însă că, pe măsură de dispar pagubele economice provocate de criză, „datele preliminare confirmă temerea noastră că emisiile globale îşi vor reveni în 2021”.

Chiar dacă primele date privind emisiile globale de CO2 vor fi publicate de IEA abia în luna aprilie, agenţia cu sediul la Paris a subliniat că China, prima economie importantă care a eliminat carantina strictă, a ajuns deja la un nivel al emisiilor mai mare decât cel înregistrat înainte de pandemie.

Fatih Birol a precizat că IEA va da publicităţii, în luna mai, prima sa foaie de drum pentru ca întregul sector energetic global să ajungă la emisii zero până în 2050. Acest raport al IEA ar urma să constituie baza discuţiilor la summitul care va avea loc în luna noiembrie, la Glasgow.

În pofida acestor perspective sumbre, Agenţia Internaţională a Energiei estimează că recentele promisiuni făcute de statele industrializate, precum şi o nouă administraţie de la Casa Albă, înseamnă că marile puteri pot contracara criza climatică.

„Anul acesta poate fi unul de cotitură. Există o nouă aliniere politică cu privire la climă, care deschide noi posibilităţi pentru toţi. Multe din marile economii s-au angajat în ultimele luni să ajungă la emisii zero până la mijlocul secolului. Sunt sigur că noua administraţie americană se va alătura acestui grup de ţări”, a spus Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei a fost presată să adopte o poziţie mai curajoasă cu privire la schimbările climatice, din partea investitorilor, îngrijoraţi că rapoartele publicate de IEA permit un nivel dăunător de investiţii în combustibili fosili.

„Este nevoie de o transformare totală a infrastructurii noastre energetice”, a afirmat Fatih Birol, într-un editorial publicat luni în cotidianul Financial Times.

„Aceasta înseamnă, până în 2030, creşterea ponderii automobilelor electrice în vânzările anuale, de la 3% până la 50%, majorarea producţiei de hidrogen low-carbon, de la 450.000 de tone până la 40 de milioane de tone, şi creşterea investiţiilor în electricitatea curată, de la 380 de miliarde de dolari până la 1.600 de miliarde de dolari”, susţine Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite