Agenția Spațială Americană a reluat legătura cu naveta Voyager 2, pierdută din cauza unei comenzi greșite. Sonda spațială a fost lansată în spațiu în 1977

6 august 2023, 19:03

Sonda Voyager 2 a fost lansată în 1977 pentru a explora planetele exterioare ale Sistemului Solar şi a fost concepută pentru a funcţiona doar pentru o perioadă de 12 ani. Pe 21 iulie 2023, o serie de comenzi planificate au modificat din greşeală orientarea antenei, făcând-o să devieze cu două grade în raport cu direcţia Pământului.

După câteva zile de încercări, specialiștii americani au reușit să reia legătura cu Voyager 2, după ce antena navetei spațiale s-a orientat din nou spre Terra.

În cazul în care încercările de restabilire a legăturii dădeau greș, savanții americani mizau pe resetarea Voyager 2, care este programată în luna octombrie.

Sonda Voyager 2 se află la peste 19,9 miliarde de kilometri depărtare de Terra.

Voyager 2 şi nava  geamănă Voyager 1 sunt singurele sonde spaţiale care au operat vreodată în afara heliosferei, bula protectoare de particule şi câmpuri magnetice generate de Soare.

Ambele au fost lansate în 1977 și se așteaptă să  rămână fără energie în preajma anului 2025, după care vor continua să hoinărească prin spaţiu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite