Agenția Mondială Antidoping recomandă vaccinarea sportivilor împotriva COVID-19

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) le recomandă sportivilor să se vaccineze împotriva Covid-19, minimalizând totodată temerile legate de posibilitatea ca vaccinurile să conţină substanţe interzise, informează agenţia Kyodo.

24 Februarie 2021, 13:36 (actualizat 24 Februarie 2021, 13:51) |
Agenția Mondială Antidoping

Agenţia a ţinut să-i liniştească pe sportivi, îngrijoraţi de faptul că vaccinurile ar putea declanşa teste antidoping pozitive la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a subliniat că vaccinarea este "foarte recomandată", atât pentru sănătatea lor, cât şi a celor din jur.

"Pentru propria sănătate, pentru sănătatea celor din jur şi a populaţiei în general, vaccinurile împotriva Covid-19 sunt foarte recomandate. Nu se ştie ca vaccinurile Covid-19 să conţină substanţe sau metode de pe lista interzisă sau care să interfereze cu analiza antidoping", precizează AMA/WADA într-un document adresat sportivilor şi postat pe site-ul său oficial.

Agenţia Mondială Antidoping a adăugat că "va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia", urmând să-i informeze pe sportivi "în cazul în care opinia se va schimba".

Această luare de poziţie a AMA/WADA vine după ce organismul cu sediul la Montreal anunţa, în luna decembrie, că deşi este prea devreme pentru a face declaraţii definitive cu privire la compoziţia vaccinurilor, nu există niciun motiv să se creadă că acestea ar încălca regulile antidoping.

Comitetul Internaţional Olimpic, care patronează Jocurile, a subliniat că sportivii nu vor fi obligaţi să se vaccineze, dar că ar trebui să facă acest lucru ca o "demonstraţie de solidaritate".

Ziarul britanic The Telegraph a raportat luna trecută că CIO lucrează împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a vaccina fiecare sportiv olimpic, în încercarea de a salva Jocurile de la Tokyo.

Sportivii se confruntă acum cu câteva consideraţii importante, inclusiv impactul exerciţiilor fizice asupra eficienţei vaccinurilor, potenţialele sale efecte secundare şi sfaturi cu privire la momentul vaccinării.

"Orice vaccinare poate crea o reacţie fiziologică temporară, însoţită de simptome (de exemplu febră, durere la locul injectării), dar nu există dovezi că vaccinurile aprobate până în prezent ar genera o scădere susţinută a performanţei", conform AMA/WADA.

"Trebuie remarcat că există dovezi conform cărora Covid-19 poate cauza probleme prelungite de sănătate sau persistente într-un procent mic în rândul persoanelor infectate, inclusiv al adulţilor tineri'", adaugă Agenţia Mondială Antidoping în documentul său.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI