Agenția Europeană a Medicamentului confirmă o posibilă legătură între vaccinul Johnson & Johnson și tromboze, dar apreciază că beneficiile depășesc riscurile

20 aprilie 2021, 18:18

Comitetul de siguranţă al Agenției a cerut ca în prospectul vaccinului să fie înscrisă printre posibilele efecte secundare foarte rare formarea de cheaguri sangvine cu trombocite scăzute.

EMA a mai menţionat că toate cazurile de acest fel – 8 cazuri au fost semnalate în SUA – au survenit la adulţi cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.

Potrivit Agenției europene, cele mai multe tromboze s-au format în creier şi în abdomen, la fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca.

Concluzia este însă că beneficiile vaccinării cu serul Johnson & Johnson depăşesc riscurile.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie, reamintește Agerpres. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE lunea trecută, dar compania americană a anunţat a doua zi amânarea transporturilor următoare. Anunţul a survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA, pentru a fi investigate cazurile de tromboză.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite