Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat astăzi o ''legătură posibilă'' între vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson şi cazurile rare de formare a unor cheaguri sangvine - tromboze la persoane adulte vaccinate cu acest ser în SUA. Oficialii europeni apreciază însă că beneficiile depăşesc riscurile şi susţin vaccinarea cu acest ser în Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Comitetul de siguranţă al Agenției a cerut ca în prospectul vaccinului să fie înscrisă printre posibilele efecte secundare foarte rare formarea de cheaguri sangvine cu trombocite scăzute.
EMA a mai menţionat că toate cazurile de acest fel - 8 cazuri au fost semnalate în SUA - au survenit la adulţi cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.
Potrivit Agenției europene, cele mai multe tromboze s-au format în creier şi în abdomen, la fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca.
Concluzia este însă că beneficiile vaccinării cu serul Johnson & Johnson depăşesc riscurile.
Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie, reamintește Agerpres. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE lunea trecută, dar compania americană a anunţat a doua zi amânarea transporturilor următoare. Anunţul a survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA, pentru a fi investigate cazurile de tromboză.