Agenția Europeană pentru Medicamente dă undă verde celei de-a treia doze de ser anti-COVID. Doza booster Moderna, încă sub evaluare

4 octombrie 2021, 17:37

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente este forul care a concluzionat că o doză suplimentară de ser Comirnaty (BioNTech/ Pfizer) sau Spikevax (Moderna) poate fi administrată persoanelor cu sistemul imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile după a doua doză, se arată în comunicatul oficial.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit că dozele booster Comirnaty pot fi luate în considerare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin 6 luni după a doua doză.

Deciziile vor fi luate însă de organismele de sănătate publică de la nivel național.

 

Agenția Europeană pentru Medicamente atrage atenția că este important să se facă deosebirea între doza a treia pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit și dozele booster pentru cei cu sistemul imunitar normal.

Pentru a doua categorie, studiile au arătat că nivelul de anticorpi crește după administrarea booster-ului Pfizer la aproximativ 6 luni după cea de-a doua doză, la persoanele cu vârste între 18 și 55 de ani. Pe baza acestor date, s-a concluzionat că dozele booster pot fi administrate la cel puțin 6 luni după cea de-a doua doză pentru cei peste 18 ani.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente evaluează încă datele despre doza booster Moderna. Rezultatele vor fi comunicate când evaluarea este completă, se arată în documentul oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite