Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani | V. Gheorghiță: Studiile arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune și eficacitate maximală

28 mai 2021, 14:47

ACTUALIZARE. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a explicat, într-o postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare, cum va decurge procesul de imunizare a copiilor și care sunt datele studiilor privind eficiența vaccinului Pfizer la grupa 12-15 ani.

“Procesul de vaccinare se poate efectua în centrele existente, în cabinetele de medicină de familie, acolo unde este solicitat acest tip de vaccin, precum și în cadrum unor evenimente de tip maraton de vaccinare sau centre de tip drive-through.  Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. Prezentarea la la centrele de vaccinare se poate face direct sau prin platformă. În acest moment, platforma este în curs de optimizare și, începând de săptămâna viitoare, va putea permite programarea prin contul părinților. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor nevaccinați nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță.

__________________________________________________________________

În urma deciziei anunțate de Agenția Europeana a Medicamentului, serul anti-COVID de la Pfizer/BioNTech devine primul ce poate fi folosit pentru vaccinarea adolescenților cu vârste intre 12 și 15 ani în statele Uniunii Europene.

Dr. Marco Cavaleri, directorul Strategiei de Vaccinare EMA: “Comisia Ştiinţifică pentru Medicină Umană a EMA a aprobat astăzi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cunoscut sub denumirea de Comirnaty, la adolescenţii cu vârste între 12 şi 15 ani. După cum ştiţi vacinul era deja autorizat pentru persoanele peste 16 ani, iar acum avem date care ne arată că acest vaccin este sigur şi pentru categoria 12-15 ani”.

La noi în țară, ministrul Sănătății a anunțat că, după aprobarea dată de agenția europeană, și Romania va da undă verde vaccinului și va începe cât mai repede posibil administrarea acestuia.

Vaccinarea copiilor e un subiect sensibil însă în rândul părinților. Mulți sunt îngrijorați de posibilele efecte.

Chiar dacă noul coronavirus afectează mai rar copiii, aceștia pot avea complicații post-COVID. Zeci de copii au ajuns în secția de terapie intensivă a spitalului Victor Gomoiu din București în stare gravă.

Iulia Ţincu, medic pediatru la spitalul „Victor Gomoiu”: “După un an de pandemie, ne-am pus de acord că formele pediatrice nu sunt dintre cele grave ca la adult. Dar ei reprezintă un vector important. Și să nu uitam de acel sindrom care apare la distanță, cu efecte devastatoare, o reacție deloc de neglijat”.

Dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător: „Ar fi necesară o campanie de informare. Pe o parte informarea părinților, dar în același timp și prin scoli, pentru educarea copiilor”.

 

Până acum autorizația Pfizer era valabilă pentru adolescenții de peste 16 ani. Aproape 100.000 de elevi cu vârste cuprinse între 16 ani și 19 ani s-au vaccinat împotriva COVID 19 în România.

 

Decizia trebuie să fie avizată de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de reglementare.
 
Recomandarea EMA vine după deciziile similare luate luna trecută de autoritățile de reglementare din Canada și Statele Unite.  

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite